Handel polskim mięsem i jego produktami (Q1 2014)

W związku z wykryciem na Litwie i w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików przy granicy z Białorusią, w dniu 29 stycznia 2014 r. Rosja wprowadziła embargo na import wieprzowiny z UE – przypomina Agencja Rynku Rolnego.

Handel polskim mięsem i jego produktami (Q1 2014)
W rezultacie całkowicie został wstrzymany eksport mięsa wieprzowego do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu, a UE odnotowała spory spadek eksportu wieprzowiny do krajów trzecich. Jak wynika z informacji Komisji Europejskiej (KE) w okresie styczeń–luty 2014 r. z UE wysłano 438 tys. ton produktów wieprzowych, czyli o 9% mniej niż w czasie pierwszych dwóch miesięcy 2013 r.
 
Najwięcej unijnej wieprzowiny wysłano do Chin – 26% udziału w eksporcie, Hongkongu - 14% i Japonii - 11%. W odniesieniu do okresu styczeń–luty 2013 r., dostawy wieprzowiny z UE najbardziej zmalały do Rosji - o 59%. W największym stopniu z kolei wzrósł wywóz wieprzowiny do państw Azji Południowo-Wschodniej: do Korei Południowej o 72%, na Filipiny o 58% i do Japonii o 23%.
 
Import produktów wieprzowych do UE w okresie od stycznia do lutego 2014 r. wyniósł 6 tys. ton, a więc o 4% mniej niż przed rokiem. Wieprzowina sprowadzona do UE w 54% pochodziła ze Szwajcarii, a w 12% z Serbii.
 
W pierwszym kwartale 2014 r. wywóz żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych z Polski wyniósł 140 tys. ton i był o 7% niższy niż w analogicznym czasie 2013 r. Wywóz mięsa ukształtował się na poziomie 90 tys. ton, czyli o 8% niższym niż rok wcześniej, przetworów – 34 tys. ton - o 8% większym, tłuszczów – 13 tys. ton - 22,5% spadek. Żywca wieprzowego wysłano 22 tys. szt., tj. o 17% mniej niż przed rokiem w ilości 2,5 tys. ton w ekwiwalencie mięsa.
 
Import do Polski asortymentu wieprzowego osiągnął poziom 197 tys. ton w odniesieniu do 184 tys. ton w pierwszym kwartale 2013 r. Podobnie jak w przypadku eksportu, dominował przywóz mięsa, który wyniósł 150 tys. ton - o 6% więcej niż przed rokiem.
 
Żywca wieprzowego sprowadzono do Polski 1,2 mln szt. - o 13% więcej, a więc 43 tys. ton w ekwiwalencie mięsa. Przetworów zakupiono 3 tys. ton – wzrost o 11%, a tłuszczów – niecały 1 tys. ton - spadek o 17%. Import netto asortymentu wieprzowego w ilości 57 tys. ton był o 23 tys. ton większy niż w okresie styczeń– marzec 2013 r. Deficyt polskiego handlu zagranicznego produktami wieprzowymi w ujęciu wartościowym wyniósł 119 mln EUR i był o 44% wyższy niż rok wcześniej.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: