Będzie on wynikał z prognozowanej sporej obniżki produkcji w Chinach, tj. o 14% w 2019 r. i o 25% w 2020 r., które są największym globalnym producentem wieprzowiny. Tak dużej zniżki nie zrekompensują nieznaczne wzrosty produkcji szacowane u innych liczących się producentów, m.in. w Unii Europejskiej, USA, Brazylii i Rosji.
W 2019 r. światowa produkcja wołowiny może być o 2% niższa niż w 2018 r. i wynieść 61,3 mln ton. W 2020 r. oczekiwany jest z kolei jej wzrost o 1% do 61,9 mln ton, o czym zadecyduje wzrost produkcji w USA o 3%, Brazylii o 6% i Argentynie o 3%.
w tym roku globalna produkcja kurcząt brojlerów prawdopodobnie osiągnie granicę 99,6 mln ton i będzie o 4% wyższa w stosunku do roku 2018. W roku 2020 r. oczekiwane jest dalsze jej zwiększenie się o 4% do 103,5 mln ton. Wzrost produkcji w 2020 r. będzie wynikał z jej zwyżki m.in. w USA o 2%, Chinach o 14,5%, Brazylii o 2,5% i UE o 1%.