Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy STOLL do ciagnika DONG FENG
2014-11-28 -
Pilniki do korekcji racic WG1340
2014-08-05 -
Traktorek Yanmar Ke-3D 4x4
2011-12-23 -
Ser wiejski
2012-01-10
2011-03-25
| Autor: kkj6
Finlandia – Produkcja mięsa na stabilnym poziomie
W ubiegłym roku produkcja mięsa w Finlandii była na poziomie zbliżonym do 2009 roku, czyli osiągnęła pułap 384 tysiące ton.
W 2010 roku wzrosła produkcja wołowiny, bo o jeden procent w stosunku do roku wcześniejszego i wyniosła 83 tysiące ton. Na taki stan rzeczy miała wpływ większa waga ubijanych zwierząt, ponieważ sama liczba uboju bydła zmniejszyła się.
Z kolei, już drugi rok z rzędu wytwórczość wieprzowiny spadła o jeden procent, do 203 tysięcy ton, a produkcja drobiu po spadku sprzed dwóch lat wzrosła o jeden procent, czyli do 96 tysięcy ton.
Niemniej jednak pierwsze dane ze stycznia tego roku przedstawiają wzrost wytwórczości w przypadku mięsa wołowego o 14 procent, drobiowego o 17 procent oraz wieprzowego o 11 procent.