Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
BAUER stalowy wóz asenizacyjny
2020-04-03 -
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
Usługi koszenia
2014-07-26 -
Agregat prądotwórczy Barracuda 5500 3 fazowy
2012-02-15
2011-03-25
| Autor: kkj6
Finlandia – Produkcja mięsa na stabilnym poziomie
W ubiegłym roku produkcja mięsa w Finlandii była na poziomie zbliżonym do 2009 roku, czyli osiągnęła pułap 384 tysiące ton.
W 2010 roku wzrosła produkcja wołowiny, bo o jeden procent w stosunku do roku wcześniejszego i wyniosła 83 tysiące ton. Na taki stan rzeczy miała wpływ większa waga ubijanych zwierząt, ponieważ sama liczba uboju bydła zmniejszyła się.
Z kolei, już drugi rok z rzędu wytwórczość wieprzowiny spadła o jeden procent, do 203 tysięcy ton, a produkcja drobiu po spadku sprzed dwóch lat wzrosła o jeden procent, czyli do 96 tysięcy ton.
Niemniej jednak pierwsze dane ze stycznia tego roku przedstawiają wzrost wytwórczości w przypadku mięsa wołowego o 14 procent, drobiowego o 17 procent oraz wieprzowego o 11 procent.