W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowało mięso, przetwory mięsne i żywiec.
W okresie styczeń–sierpień 2024 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej wymienionej grupy towarowej wyniosły 6,9 mld EUR i były wyższe o 5% niż rok wcześniej, stanowiąc 20% wartości całego polskiego wywozu produktów rolno-spożywczych.
Największy udział w wartości wysyłki mięsa, przetworów mięsnych i żywca miały: mięso drobiowe - 41% i 2 818 mln EUR, przetwory mięsne - 26% i 1 785 mln EUR, mięso wołowe - 23% i 1 560 mln EUR oraz mięso wieprzowe - 8% i 570 mln EUR. Pozostałe gatunki mięs oraz żywiec stanowiły w sumie około 2% udziału w wartości eksportu tej grupy towarowej.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu