Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa

Spadek zapotrzebowania na wołowinę z uwagi na ograniczenia wdrożonych przez państwa UE z powodu pandemii COVID-19 spowodowało spory spadek cen produktów wołowych.

Dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa
W celu poprawy trudnej sytuacji rynkowej Komisja Europejska uruchomiła mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania świeżego i schłodzonego mięsa z bydła w wieku ośmiu miesięcy lub więcej. W związku z tym, od 7 maja br. można składać do KOWR wnioski o zawarcie umowy na dopłaty.
 
Do 20 maja br. do prywatnego przechowywania w sumie w UE zaoferowano 1 209 ton wołowiny z 9 krajów: z Polski - 431 ton, Niderlandów - 260 ton, Francji - 180 ton, Austrii - 110 ton, Hiszpanii - 108 ton, Niemiec - 40 ton, Włoch i Łotwy - po 30 ton oraz Irlandii - 20 ton.


Tagi:
źródło: