W dniach 17-23 września bieżącego roku podrożał żywiec wieprzowy i indyki.
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać 5,96 złotego. W miesięcznej relacji jest to 3 procentowy wzrost, a w rocznej to zwyżka o 18 procent.
Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,52 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym to 0,2 procentowa zwyżka. Natomiast wobec poprzedniego roku jest to więcej o 9 procent.
Cena kurcząt brojlerów aktualnie wynosi 4,00 złotego za kilogram. Jest to mniej więcej tyle samo co w miesiącu ubiegłym, a w odniesieniu do poprzedniego roku to niezmienna stawka.
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym indyki kosztują 5,24 złotego za kilogram. Niemniej jednak to spadek o 0,4 procenta w ciągu miesiąca. To również 9 procentowa obniżka wobec zeszłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto:
Gospodarz.pl