W dniach 3-9 września bieżącego roku potaniały jedynie indyki.
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać 5,92 złotego. W miesięcznej relacji jest to 6 procentowy wzrost, a w rocznej to zwyżka o 20 procent.
Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,59 złotego za kilogram. W zestawieniu miesięcznym to 3 procentowa zwyżka. Natomiast wobec poprzedniego roku jest to więcej o 12 procent.
Cena kurcząt brojlerów aktualnie wynosi 4,03 złotego za kilogram. Jest to o 1 procent więcej niż w miesiącu ubiegłym, a w odniesieniu do poprzedniego roku to wzrost o 4 procent.
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym indyki kosztują 5,19 złotego za kilogram. Niemniej jednak to spadek o 1 procent w ciągu miesiąca. To również 11 procentowa obniżka wobec zeszłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto:
Gospodarz.pl