W dniach 27 sierpnia – 2 września bieżącego roku potaniały jedynie indyki.
W tym czasie za kilogram żywca trzody chlewnej można było otrzymać o 2,7 procenta więcej niż tydzień wcześniej, czyli 5,92 złotego. W miesięcznej relacji jest to 6 procentowy wzrost, a w rocznej to zwyżka o 22 procent.
Z kolei żywiec wołowy w omawianym okresie zbywano średnio za 6,58 złotego za kilogram, a zatem o 0,05 złotego na kilogramie drożej w porównaniu z ceną z ubiegłego tygodnia. W zestawieniu miesięcznym to 4 procentowa zwyżka. Natomiast wobec poprzedniego roku jest to więcej o 13 procent.
Cena kurcząt brojlerów aktualnie wynosi 4,03 złotego za kilogram, czyli jest ona wyższa o 0,7 procenta wobec tygodnia poprzedzającego. Jest to również więcej o 1 procenta niż w miesiącu ubiegłym, a w odniesieniu do poprzedniego roku to wzrost o 5 procent.
Natomiast w analizowanym przedziale czasowym indyki kosztują o 1,6 procent mniej niż w poprzednim notowaniu, czyli 5,18 złotego za kilogram. Niemniej jednak to spadek o 1 procent w ciągu miesiąca. To również 11 procentowa obniżka wobec zeszłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto:
Gospodarz.pl