Ceny żywca krajowego

W dniach 23-29 stycznia bieżącego roku podrożał żywiec wieprzowy, wołowy oraz kurczęta brojlery. Jedynie indyki są tańsze.

Ceny żywca krajowego
W omawianym okresie za kilogram wieprzowego żywca można otrzymać 5,05 złotego, czyli o 2,2 procenta więcej niż tydzień wcześniej. W odniesieniu do zeszłego miesiąca to spadek o 8 procent, a w porównaniu z poprzednim rokiem wzrost ten wynosi 42 procent.
 
W tym samym czasie żywiec wołowy zbywano w cenie 6,70 złotego za kilogram, a zatem wobec zeszłego tygodnia zwyżka wyniosła 1,5 procenta. W stosunku do stawek sprzed roku także odnotowano podwyżkę i to o 31 procent.
 
Z kolei kurczęta brojlery sprzedawano w cenie 3,52 złotego za kilogram, czyli w cenie wyższej o 1,3 procenta niż w poprzednim tygodniu. W relacji miesięcznej to mniej o 2 procent, a w porównaniu do ubiegłego roku jest to 8 procentowa zwyżka.
 
Natomiast indyki w ciągu tygodnia potaniały o 1,3 procenta, co dało stawkę 5,61 złotego za kilogram. W minionym miesiącu można było za nie otrzymać o 3 procent mniej niż obecnie. Z kolei w rocznym zestawieniu to 13 procentowa podwyżka.


Tagi:
źródło: