| Autor: redakcja11

Porównanie światowych i unijnych cen mięsa w sierpniu 2016 r.

Jak podaje Komisja Europejska w sierpniu 2016 r. największy spadek aż o 7,8% cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa tradycyjnie dotyczył drobiu.

Porównanie światowych i unijnych cen mięsa w sierpniu 2016 r.

Ceny drobiu

W relacji miesięcznej cena tego gatunku mięsa obniżyła się o 1,2%. W analizowanym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1762,40 EUR/t. Dla porównania FAMMU/FAPA podaje, że średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 2185,10 EUR/t (2450,00 USD/t). W sierpniu 2016 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym spadła w odniesieniu do średniej ceny z sierpnia 2015 r. o 3,7%, jednak w stosunku do ceny z lipca br. zniżkowała o 0,3%. W omawianym czasie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie niższym o 19% od ceny tego gatunku mięsa na rynku globalnym.

Ceny wieprzowiny

W sierpniu 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty była na poziomie 1634,60 EUR/t, czyli o 14,4% wyższym niż w sierpniu 2015 r. Biorąc pod uwagę poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w sierpniu br. była wyższa o 1,2% niż w lipcu br. Jednocześnie w sierpniu 2016 r. średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1297,60 EUR/t (1454,90 USD/t i tym samym była niższa o 12,4% niż rok wcześniej oraz o 13,1% w stosunku do ceny z lipca 2016 r. W prezentowanym okresie różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku globalnym wynosiła +26%.

Ceny wołowiny

Dodatkowo w sierpniu 2016 r. średnia cena mięsa wołowego na rynku unijnym osiągnęła pułap 3615,60 EUR/t, a zatem była o 1% niższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 3650,00 EUR/t (4092,30 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena wołowiny w Unii zmniejszyła się o 3,6%, natomiast miesięcznym zwiększyła się o 1,5%. Jednak na rynku światowym średnia cena tego gatunku mięsa r/r zniżkowała o 12,6%, a m/m obniżyła się o 1,3%.



Tagi:
źródło: