W porównaniu z 2010 rokiem wielkości te wynosiły odpowiednio: 4,085 mln ton (eksport) oraz 3,120 mln ton (import).
Łączna kwota, jaką uzyskali włoscy producenci za sprzedaż owoców i warzyw poza granice państwa osiągnęła poziom 3,829 mld euro wobec 3,917 mld euro rok wcześniej. Natomiast za przywiezione produkty suma ta wyniosła 2,845 mld euro w porównaniu z 2,744 mld euro w roku 2010.
Owoce i warzywa wyeksportowane z Włoch, ujęcie ilościowe:
- świeże owoce - 2,624 mln ton
- świeże warzywa (łącznie ze strączkowymi) – 948,0 tys. ton.
- owoce cytrusowe - 295,0 tys. ton
- owoce tropikalne - 100,0 tys. ton
- owoce suszone - 60,0 tys. ton
Owoce i warzywa sprowadzone do Włoch, ujęcie ilościowe:
- świeże warzywa - 1,209 mln ton
- owoce tropikalne - 851,0 tys. ton
- świeże owoce - 520,0 tys. ton
- owoce cytrusowe - 362,8 tys. ton
- owoce suszone - 187,0 tys. ton