UWAGA! Ważny komunikat dotyczący obniżenia NDP/MRL dla substancji czynnej acetamipryd

Informujemy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa.

UWAGA! Ważny komunikat dotyczący obniżenia NDP/MRL dla substancji czynnej acetamipryd
Na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia br. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).
 
Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzone zmianie:
Uprawa Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg) NDP/MRL
(mg/kg) po zmianie
Jabłoń i grusza 0,4 0,07
Czereśnia 1,5 0,8
Morela 0,8 0,08
Brzoskwinia 0,2 0,08
Porzeczki 2,0 0,01*
Agrest 2,0 0,7
Borówka wysoka 2,0 0,7
Malina 2,0 0,6
Winogrona 0,5 0,08
Sałata 1,5 0,01*
Pomidor 0,5 0,06
Ogórek 0,3 0,05
Kapusta głowiasta 0,4 0,03
Endywia 0,4 0,01*
Szpinak 0,6 0,01*
Boćwina 0,6 0,01*

*- wskazuje granice oznaczalności.

Obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.


Tagi:
źródło: