Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Termometr wędzarniczy z sondą
2014-05-12 -
Powermaster
2011-01-04 -
Ładowarka kołowa GIANT D243S
2015-05-05 -
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 4,0m
2013-03-19 -
Kosz przyjęciowy typu PS220-KPA
2015-12-02 -
Maszyny do pobierania pasz
2014-10-16
2021-02-11
| Autor: redakcja1
Rola trwałych użytków zielonych (TUZ) w gospodarowaniu na terenach górskich i podgórskich
Współczesne gospodarstwa w terenach górskich, ze względu na małą rentowność produkcji rolniczej, utrzymują się głównie z turystyki oraz innych pozarolniczych aktywności zawodowych. Niska dochodowość działalności rolniczej wynika między innymi z dużego rozdrobnienia gospodarstw, ale również ze zmian społeczno-ekonomicznych. W klatach 90. ubiegłego wieku nastąpiło znaczące zmniejszenie hodowli zwierząt gospodarskich. Przede wszystkim zmniejszyła się opłacalność hodowli owiec. Ograniczenie dotacji i mniejszy popyt na owczą wełnę czy skóry, a także wprowadzenie obszarów chronionych, niepozwalających na wypas owiec, to niektóre czynniki, które przyczyniły się do zmiany struktury agrarnej i krajobrazu górskich hal.
Tereny górskie w Polsce zajmują około 27,2 tys. km2, co stanowi ponad 8,7% ogólnej powierzchni naszego kraju. W obrębie tych obszarów dominują użytki rolne, a wśród nich użytki zielone, do których zalicza się łąki i pastwiska utworzone w sposób naturalny lub w wyniku działalności rolniczej. Główną funkcją użytków zielonych było dostarczenie paszy dla zwierząt gospodarskich, zwłaszcza bydła i owiec, których hodowla była bardzo dobrze rozwinięta. Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku, w Polsce, wypasano w górach kilka milionów sztuk owiec, obecnie ich pogłowie zmniejszyło się do niespełna 260 tysięcy (dane GUS).
Redukcja zwierząt gospodarskich, zwłaszcza przeżuwaczy, szczególnie mocno wystąpiła na południu Polski. Obecnie w woj. małopolskim i podkarpackim rejestruje się najniższą w kraju średnią obsadę zwierząt gospodarskich, która wynosi 0,24 DJP ha–1 UR.. W innych rejonach Polski, zwłaszcza północno-wschodnim, głównie województwach podlaskim oraz warmińsko-mazurskim, obsada zwierząt hodowlanych jest ponad dwukrotnie wyższa i przeciętnie wynosi 0,54 DJP ha–1 UR [Barszczewski, 2015].
Równolegle ze zmniejszeniem pogłowia zwierząt gospodarskich, wzrósł areał użytków zielonych do około 0,5 mln ha [Jaguś, Twardy 2006, Głębocki 2006]. Wzrost użytków zielonych jest wynikiem zarówno niewielkiej opłacalności wszystkich innych kultur uprawnych w górach, jak i wprowadzania programów rolnośrodowiskowych opierających się w znacznej mierze na wykorzystaniu biomasy trawiastej pochodzącej z ekstensywnie użytkowanych łąk i pastwisk. Do powiększenia się powierzchni użytków zielonych na tych terenach przyczyniły się również dopłaty obszarowe, jak również dopłaty z tytułu trudnych warunków gospodarowania (ONW), preferujące właśnie taki sposób utrzymywania terenów rolniczych. Przyczyną wzrostu udziału użytków zielonych w górskich obszarach rolniczych, były również indywidualne decyzje rolników o ograniczeniu lub rezygnacji z użytkowania płużnego, co z kolei prowadzi do stopniowego samozadarnienia się nieuprawianych pól ornych [Twardy, Kopacz 2015].
Rola górskich użytków zielonych nie kończy się na dostarczaniu biologicznie wartościowych pasz objętościowych. Użytki zielone spełniają wiele innych funkcji, bardzo ważnych dla środowiska naturalnego, z których najistotniejszymi są:
-
ochrona ubogich gleb przed erozją wodną,
-
wzrost bioróżnorodności gatunkowej, i to zarówno w odniesieniu do świata roślinnego jak i zwierzęcego,
-
tworzenie i utrzymanie przyjaznego mikroklimatu, zwłaszcza jeżeli nie jest intensywnie eksploatowana,
-
zwiększenie natlenienia oraz wysycenie parą wodną przyziemnych warstw powietrza, co poprawia strukturalność profilu glebowego,
-
kształtowanie ilościowo-jakościowych zasobów wodnych, ograniczających spływ powierzchniowy na rzecz podpowierzchniowego, co powoduje zwiększenie retencji w warstwie darniowej, a następnie w całym profilu glebowym,
-
ochronne znaczenie w odniesieniu do cech jakościowych wód powierzchniowych i podziemnych,
-
funkcje środowiskowo-klimatyczne,
-
poprawa walorów krajobrazowych.
Czytaj dalej na następnej stornie...
źródło: Gospodarz.pl/Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach, Małopolski Ośrodek Badawczy, Dr inż. Agnieszka Kowalczyk foto:
Lasy Państwowe