Unijna produkcja pszenicy w tym roku została obniżona do 139,5 mln ton (141 mln ton w czerwcu) w porównaniu do 154,9 mln ton rok temu. Obniżony został też eksport (do tylko 27 mln ton) i zużycie paszowe. Stąd zapasy na koniec sezonu 2020/21 pozostawiono na poziomie prawie niezmienionym od czerwca - 11,52 mln ton. Jeśli prognoza się sprawdzi, to unijne zapasy pszenicy spadną na koniec nowego sezonu o skromne 0,3 mln ton (r/r).
Kukurydza w UE:
Lipcowy raport podaży i popytu USDA pozostawił unijną produkcję kukurydzy na wysokim poziomie 68,3 mln ton. Drobna korekta w dół zapasów początkowych (m/m) została częściowo zrekompensowana mniejszym eksportem. Zapasy na koniec sezonu 2020/21 zostały przycięte o 0,5 mln ton, do 7,33 mln ton. Oznaczać to będzie symboliczny (0,1 mln ton) wzrost zapasów kukurydzy - licząc rok do roku.
Rzepak w UE:
USDA w lipcowym raporcie produkcji nasion oleistych skorygował o 1 mln ton w dół, do 69,8 mln ton światowe zbiory rzepaku w nowym sezonie. Będą one o 1,6 mln ton wyższe niż w sezonie 2019/20.
Unijne zbiory nasion zostały oszacowane na 16,80 mln ton (bez zmian od czerwca), czyli nieco poniżej ubiegłego roku. Unijny import rzepaku powinien wzrosnąć do rekordowych 6 mln ton, w stosunku 5,9 mln ton w sezonie 2019/20, a przerób nasion spaść z 23,5 do 23,1 mln ton.
Unijny import soi powinien wynieść 14,9 mln ton (-0,2 mln ton r/r).
Import oleju palmowego do UE pozostawiono na poziomie z czerwca - 6,35 mln ton (-0,3 mln t - r/r).
Import oleju słonecznikowego szacowany jest na 3,68 mln ton.