Partner serwisu Produkcja roślinna


Poznaj produkty


| Autor: redakcja1

Podsumowanie tygodnia na giełdowym rynku zbóż i oleistych (9-13.05.2016)

Na giełdzie Euronext w Paryżu sierpniowy kontrakt na rzepak w obrębie tygodnia umocnił wartość 1,7% do 367,8 Euro/t względem 368,3 Euro/t, choć to mniej o 0,1% niż przed dwoma tygodniami. W ostatnim tygodniu rzepak podniósł wartość podążając za zdecydowanym wzrostem notowań soi oraz umocnieniom cen na rynku surowców oleistych – podaje FAMMU/FAPA.

Podsumowanie tygodnia na giełdowym rynku zbóż i oleistych (9-13.05.2016)

Notowania rzepaku

Perspektywy letnich zbiorów rzepaku zakładają aktualnie poziom 21,4-22,2 mln ton, a więc poniżej zeszłorocznych 22,3 mln ton. Na rynku rzeczywistym podrożały wszystkie surowce oleiste, oleje z wykluczeniem palmowego i kokosowego oraz śruty podążając perspektywą nieco niższej światowej podaży niż wcześnie zakładano. O opieraniu się spadkowi cen olejów roślinnych przez olej palmowy zdecydowało malejące zapotrzebowanie wysyłkowe na niego.
Notowania Canoli
Na giełdzie w Winnipeg w Kanadzie Canola w kontrakcie na maj br. w ostatnim tygodniu umocniła się o 2,1% do 505,3 CAD/t podążając przede wszystkim za wyjątkowymi nastrojami zakupów na rynku soi w Chicago.

Notowania soi

Na giełdzie towarowej w Chicago majowy kontrakt terminowy na soję w trakcie tygodnia mocno umocnił wartość o 6,1% do 391,1 USD/t. Kontrakty na dalsze terminy cechowały też zmiany wartości podobnej skali. Najmocniejszym bodźcem zwyżki był wtorkowy raport USDA, który prognozuje niższe niż przewidywano zapasy soi pod koniec sezonu w USA oraz istotny globalny spadek szacunków produkcji soi w tym sezonie wynikający ze zmniejszenia ocen zbiorów dla Ameryki Południowej. Po nadzwyczajnym wzroście notowań po ukazaniu raportu USDA 10 maja br. mówiącym o najwyższej wartości kontraktu majowego od 18 miesięcy, w środę i czwartek notowania nieco osłabły w wyniku realizacji zysków oraz efektów eksportu soi w ostatnim tygodniu, które znalazły się na poziome poniżej oczekiwań.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: