Stany Zjednoczone (sezon 2017/18):
W ramach krajowych bilansów USDA podniósł szacunki zapasów końcowych kukurydzy (zgodnie z oczekiwaniami) i pszenicy (powyżej oczekiwań), w obu przypadkach za sprawą redukcji zużycia paszowego. Jednocześnie obniżono zapasy soi (wzrost przerobu), podczas gdy rynek oczekiwał ich wzrostu.
Kukurydza: Podniesiono zapasy końcowe z 2,127 mld buszli (w marcu) do 2,182 mld buszli, podczas gdy średnia oczekiwań była na poziomie 2,189 mld buszli.
Soja: Zapasy końcowe soi oszacowano na 550 mln buszli (5 mln buszli mniej niż w marcu), w porównaniu do oczekiwanych 574 mln buszli.
Pszenica: Podniesiono oczekiwane zapasy na koniec sezonu z 1,034 mld buszli (w marcu) do 1,060 mld buszli. Średnia oczekiwań to 1,036 mld buszli.
PROGNOZY GLOBALNE (sezon 2017/18):
Kukurydza:
Zgodnie z przewidywaniami obniżono szacunki zbiorów w Brazylii (z 94,5 do 92 mln t) i Argentynie (z 36 do 33 mln t). W ślad z a cięciem produkcji zmniejszono też szacunki globalnego spożycia. Stąd tylko lekka korekta w dół zapasów końcowych (z 199,2 do 197,8 mln ton). W bilansie unijnej kukurydzy nic się nie zmieniło w ciągu miesiąca.
Pszenica:
Już rekordowa produkcja pszenicy wzrosła o 1 mln ton do 759,8 mln ton. Jednocześnie podniesiono o 2 mln ton zapasy przeniesione z poprzedniego sezonu. Stąd szacowane na koniec tego sezonu zapasy globalne pszenicy wzrosły z 268,9 (w marcu) do 271,2 mln ton (nowy rekord). Warto zauważyć jednak, że blisko połowa światowych zapasów pszenicy i 40% kukurydzy zmagazynowana jest w Chinach.
Szacowany eksport rosyjskiej pszenicy podniesiono o 1 mln ton do 38,5 mln ton, kosztem redukcji unijnego eksportu.
Czytaj dalej na następne stronie...