W 2013 roku na świecie podstawowymi surowcami do produkcji biodiesla były olej palmowy z 27% udziałem, którego zużyto 7,15 mln ton oraz olej sojowy 7,24 mln ton z 28% udziałem. Spożycie oleju palmowego w ciągu ostatnich 4 lat podwoiło się, a jego przyrost stosowania w stosunku roku 2012 wynosił ponad 16% - informuje FAMMU/FAPA.
Udział oleju rzepakowego w światowej produkcji biodiesla był na poziomie 6,1 mln ton (23%), a w jego użyciu liderem była Unia Europejska, gdyż przypadało na nią około 5,5 mln ton tego oleju zastosowanego do produkcji biodiesla. W minionym roku w odniesieniu do 2012 r. minimalnie spadło zużycie oleju rzepakowego do biodiesla na świecie (-2,1%) oraz w Unii (-1,4%).
Niemniej jednak odnotowano wzrost stosowania oleju pozostającego po smażeniu, nie tylko w samej Unii, ale i globalnie. W obrębie ostatnich 4 lat jego światowe zużycie zwiększyło się z 1,7 mln ton do 2,2 mln ton (+28%). Z kolei w Unii podwoiło się do około 1,2 mln ton (+15%). Podobnie globalne zastosowanie łoju (około 8% udział) do wytwarzania biodiesla wzrosło o 200% z około 1 mln ton do blisko 2 mln ton w 2013 roku.
Surowce stosowane do produkcji biodiesla w UE i na świecie
Olej palmowy:
Olej rzepakowy:
Łój:
Olej smażalniczy:
Olej sojowy:
Olej słonecznikowy:
Olej kokosowy:
pozostałe oleje:
-
świat:
-
rok 2013 - 1,13 mln ton
-
rok 2012 - 0,74 mln ton
-
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Oil World foto:
sxc.hu