| Autor: redakcja1

Import produktów ogrodnictwa do Polski w 2012 roku

W 2012 roku import owoców świeżych do Polski zmniejszył się zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym. W sumie Polska sprowadziła 1,19 mln ton owoców za nieco ponad 890,8 mln EUR - podaje FAMMU/FAPA.

Import produktów ogrodnictwa do Polski w 2012 roku
Niemniej jednak, w minionym roku 65% łącznie zaimportowanych do Polski owoców pochodziło z państw unijnych – w sumie 781,1 tys. ton wobec 834,6 tys. ton rok wcześniej.
 
Największe ilości sprowadzonych z UE owoców stanowiły owoce cytrusowe, których import przekroczył 339,5 tys. ton. Ponadto do Polski sprowadzono ponad 102 tys. ton brzoskwiń i nektarynek, 81 tys. ton arbuzów, 83 tys. ton winogron, a także niecałe 48 tys. ton jabłek i 32,5 tys. ton owoców kiwi.
 
W omawianym czasie pozostałe ilości świeżych owoców zostały zaimportowane z krajów trzecich - 30% udział w łącznym imporcie do Polski - 353,3 tys. ton za sumę ponad 288 mln EUR. Wśród owoców importowanych z państw trzecich najważniejszym produktem są przede wszystkim banany, których sprowadzono ponad 211,0 tys. ton. W dalszej kolejności można także wymienić owoce cytrusowe – łącznie ponad 56,7 tys. ton, winogrona niecałe 34 tys. ton, owoce tropikalne niecałe 20 tys. ton (w tym 14,5 tys. ton ananasów), a także ponad 11 tys. ton orzechów.
 
Z kolei zeszłoroczny import przetworów owocowych do Polski utrzymał się na niemal tym samym, co w 2011 roku, poziomie i wyniósł 297 tys. ton o wartości 469,8 mln EUR. Ubiegłoroczne zakupy pochodziły jak co roku w zasadzie z dwóch kierunków dostaw: w 43% - 130,6 tys. ton z państw Unii Europejskiej oraz w 32%95,8 tys. ton z krajów trzecich.
 
W 2012 roku zaimportowaliśmy 129 tys. ton soków owocowych i ich koncentratów, a w łącznym imporcie soków do Polski największe ilości stanowił koncentrat soku jabłkowego - 61,8 tys. ton. Poza sokami największe ilości importowanych przetworzonych owoców stanowiły owoce puszkowane - 98,3 tys. ton (ananasy, brzoskwinie oraz mandarynki i mieszanki owoców) oraz mrożonki - nieco ponad 43,8 tys. ton.
 
Jak informuje FAMMU/FAPA w 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego importu osiągnęła odpowiednio 337,9 mln EUR oraz ponad 261 mln EUR.
 
Największym dostawcą warzyw świeżych do Polski są kraje unijne (89%) - 341,5 tys. ton W imporcie z państw członkowskich dominowały, jak co roku pomidory z wynikiem niemal 90 tys. ton, następnie warzywa cebulowe - ponad 65 tys. ton, korzeniowe z wynikiem ponad 40 tys. ton, ogórki ponad 31 tys. ton, warzywa kapustne – 28,8 tys. ton i sałaty – 28,1 tys. ton.
 
Pozostałą ilość zaimportowanych świeżych warzyw w 2012 roku stanowiły produkty sprowadzone między innymi z państw trzecich (24,7 tys. ton) oraz dostawy z państw ugrupowania krajów przystępujących do UE-27 (13,5 tys. ton).
 
Jak co roku znaczącą pozycję w dostawach przetworów warzywnych stanowiły przetwory pomidorowe oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i warzywa mrożone. Na pierwszym miejscu pod względem wolumenu importu znalazły się w 2012 roku wszystkie przetwory pomidorowe z wynikiem ponad 89,2 tys. ton (koncentrat pomidorowy to 74 tys. ton).

Wolumen importu warzyw mrożonych wyniósł w omawianym okresie niecałe 42,1 tys. ton, a warzyw przetworzonych, mrożonych - 38,1 tys. ton, w tym największe ilości stanowiły importowane frytki – w sumie 34,9 tys. ton., marynaty warzywne -  14,8 tys. ton, a także warzywa puszkowane – 51,5 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: