Niemniej jednak, w minionym roku 65% łącznie zaimportowanych do Polski owoców pochodziło z państw unijnych – w sumie 781,1 tys. ton wobec 834,6 tys. ton rok wcze śniej.
Największe ilości sprowadzonych z UE owoców stanowiły owoce cytrusowe, których import przekroczył 339,5 tys. ton. Ponadto do Polski sprowadzono ponad 102 tys. ton br zoskwiń i nektarynek, 81 tys. ton arbuzów, 83 tys. ton winogron, a także niecałe 48 tys. ton jabł ek i 32,5 tys. ton owoców kiwi.
W omawianym czasie pozostałe ilości świeżych owoców zostały zaimportowane z krajów trzecich - 30% udział w łącznym imporcie do Polski - 353,3 tys. ton za sumę ponad 288 mln EUR . Wśród owoców importowanych z państw trzecich najważ niejszym produktem są przede wszystkim banany, których sprowadzono ponad 211,0 tys. ton . W dalszej kolejności można także wymienić owoce cytrusowe – łącznie ponad 56,7 tys. ton , winogrona niecałe 34 tys. ton, owoce tropikalne niecałe 20 tys. ton (w tym 14,5 tys. ton ananasów), a także ponad 11 tys. ton orzechów.
Z kolei zeszłoroczny import przetworów owocowych do Polski utrzymał się na niemal tym samym, co w 2011 roku, poziomie i wyniósł 297 tys. ton o wartości 469,8 mln EUR . Ubiegłoroczne zakupy pochodziły jak co roku w zasadzie z dwóch kierunków dostaw: w 43% - 130,6 tys. ton z pańs tw Unii Europejskiej ora z w 32 % - 95,8 tys. ton z krajów trzecich.
W 2012 roku zaimportowaliśmy 129 tys. ton soków owocowych i ich koncentratów, a w łącznym imporcie soków do Polski największe iloś ci stanowił koncentrat soku jabłkowego - 61,8 tys. ton. Poza sokami największe ilości importowan ych przetworzonych owoców stanowiły owoce puszkowane - 98,3 tys. ton (ananasy, brzoskwinie oraz mandarynki i mieszanki owoców) oraz mrożonki - nieco ponad 43,8 tys. ton.
Jak informuje FAMMU/FAPA w 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego importu osiągnęła o dpowiednio 337,9 mln EUR oraz ponad 261 mln EUR.
Największym dostawcą warzyw świeżych do Polski są kraje unijne ( 89%) - 341,5 tys. ton W imporcie z państw członkowskich dominowały, jak co roku pomidory z wy nikiem niemal 90 tys. ton , następnie warzywa cebulowe - ponad 65 tys. ton , korzen iowe z wynikiem ponad 40 tys. ton , ogórki ponad 31 tys. ton, warzywa kapustne – 28,8 tys. ton i sałaty – 28,1 tys. ton.
Pozostałą ilość zaimportowanych świeżych warzyw w 2012 roku stanowiły produkty sprowadzone między innymi z państw trzecich ( 24,7 tys. ton ) oraz dostawy z państw ugrupowania krajów przystępujących do UE-27 ( 13,5 tys. ton).
Jak co roku znaczącą pozycję w dostawach przetworów warzywnych stanowiły przetwory pomidorowe oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i warzywa mrożone. Na pierwszym miejscu pod względem wolumenu importu znalazły się w 2012 roku wszystkie przetwory pomidorowe z wynikiem ponad 89,2 tys. ton (koncentrat pomidorowy to 74 tys. ton).
Wolumen importu warzyw mrożonych wyniósł w omawianym okresie niecałe 42,1 tys. ton , a warzyw przetworzonych, mrożonych - 38,1 tys. ton , w tym najwi ększe ilości stanowiły importowane frytki – w sumie 34,9 tys. ton., marynaty warzywne - 14,8 tys. ton , a także warzywa puszkowane – 51,5 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.