Saletrosan 30 - nowa formuła z Tarnowa

Zabezpieczenie roślin uprawnych w najbardziej plonotwórczy składnik jakim jest azot (N), to podstawa współczesnego rolnictwa. Aby pierwiastek ten mógł być efektywnie wykorzystany, konieczne jest również dostarczenie roślinom łatwo przyswajalnej siarki w formie siarczanowej. Wychodząc naprzeciw problemom nowoczesnego rolnictwa, Grupa Azoty S.A. - Tarnów przygotowała optymalne rozwiązanie w nawożeniu zbóż i innych roślin uprawowych wprowadzając na rynek Saletrosan®30.

Saletrosan 30 - nowa formuła z Tarnowa

Saletrosan 30 - nowa formuła z Tarnowa

Saletrosan®30 to nawóz rolniczy zawierający w swoim składzie: 30% azotu (N) - w tym min. 17% w formie amonowej i min. 12% w formie azotanowej oraz 6% siarki (S) w formie siarczanowej co w przeliczeniu na trójtlenek siarki daje 15% SO2. Co najmniej 95% masy nawozu stanowią granule o wymiarach 2-6 mm.

Saletrosan®30 zawiera dwie formy azotu: amorową - wolno działającą, równomiernie pobieraną przez rośliny która nie ulega wymywaniu z gleby, powoduje lepsze ukorzenianie się roślin, wspomaga pobieranie fosforu, siarki i boru oraz azotanową (typowo pogłówna) działającą szybko, wpływającą na lepsze pobranie potasu, magnezu i wapnia.

Dostępność w nawozie łatwo przyswajalnej dla roślin siarki siarczanowej wpływa na efektywne wykorzystanie azotu, przyczynia się do wzrostu tolerancji roślin na niskie temperatury i niedobór wody oraz zwiększa odporność roślin na choroby. Dzięki optymalnej technologii granulacji wykorzystywanej przez Grupę Azoty S.A. - Tarnów granule Saletrosanu®30 (barwy beżowej lub brązowej) nie ulegają zbryleniu, kruszeniu ani ścieraniu w trakcie transportu, magazynowania. Jednorodność granul pozwala na daleki i równomierny wysiew w precyzyjnie dobranych dawkach - ogranicza to straty w glebie i decyduje o wysokiej efektywności nawożenia.

Saletrosan®30  - niezastąpiony w wiosennym nawożeniu zbóż

Saletrosan®30 to nawóz uniwersalny, szczególnie polecany do wiosennego, pogłównego nawożenia zbóż jak również do stosowania wczesną wiosną pod wszystkie inne rośliny uprawne: zboża jare, kukurydzę, rośliny przemysłowe, okopowe oraz w uprawie warzyw i sadownictwie.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: