Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-03-31
-
Ceny cukru w lutym
2025-03-31 -
Rynek zbóż w Polsce (16.03.2025)
2025-03-31
Poznaj produkty
-
Brona talerzowa ATH
2021-12-01 -
Kukurydza Ubezpieczenie
2017-06-14 -
Klatki dla cieląt
2013-07-31 -
Lusterka do ciągników John Deere GL0511
2011-12-14
Wiosenne nawożenie łąk i pastwisk nawozami organicznymi
Łąki i pastwiska nierozerwalnie związane są z produkcją zwierzęcą. Dostarczają taniej pełnowartościowej paszy dobrze wykorzystywanej przez zwierzęta. Jesień i wczesna wiosna to odpowiedni czas aby zadbać o wydajność użytków zielonych. Jak podkreśla Walentyna Fiedoruk z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, bardzo ważnym elementem agrotechniki jest ich nawożenie nawozami naturalnymi.

Nawożenie łąk i pastwisk
Wysoka cena nawozów mineralnych jest główną przyczyną tego, iż nawożenie użytków zielonych często ogranicza się do azotu. Zjawisko to prowadzi do degradacji łąk i pastwisk. Zanikają trawy szlachetne, rośliny motylkowate a rośnie zachwaszczenie - zwłaszcza roślinami azotolubnymi. Warto pamiętać, że rozwiązaniem tych problemów może być nawożenie organiczne, które daje dobre wyniki i powinno być stosowane co 3-4 lata. Nawozy organiczne dostarczają nie tylko azotu, fosforu i potasu, ale także mikroelementów niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin. Ponadto nawozy organiczne poprawiają właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby. Na łąkach i pastwiskach zastosować możemy obornik, gnojówkę i gnojowicę.
Nawożenie gnojówką
Nawożenie gnojowicą
Gnojowica to to płynny nawóz naturalny będący mieszaniną kału i moczu zwierząt gospodarskich z niewielką domieszką wody, produkowany w oborach i chlewniach bezściołowych. Jest ona gromadzona w zbiornikach, które mogą być otwarte lub zamknięte, zagłębione w ziemi lub nadziemne. Gnojowica przed zastosowaniem wymaga co najmniej trzymiesięcznego okresu przechowywania. W tym czasie zachodzi fermentacja, która między innymi unieszkodliwia bakterie chorobotwórcze. Wartość nawozowa gnojowicy i jej skład chemiczny zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od gatunku i wieku zwierząt, rodzaju żywienia i kierunku użytkowania zwierząt, stopnia rozcieńczenia wodą oraz od sposobu jej przechowywania.
Czytaj dalej na następnej stronie...
