Tradycyjne i regionalne smaki w Poznaniu

Smaki Regionów rozpoczęły, trwający blisko tydzień, cykl poznańskich targów branży spożywczej.

Tradycyjne i regionalne smaki w Poznaniu
Podczas uroczystości otwarcia, wręczone zostały także targowe medale. W tym roku nagrodzono nimi: Schab wędzony z ziołami, Ser Zamkowy, Kiełbasę Piaszczańską z kija, Nalewka Wiśniowa Wykwintną z krainy Chopina, Kiełbasę swojska pilzneńską, Ser Pijana koza, miód Pitny Niesycony Dwójniak Warmiński, Ser Frontiera Dżersejan, Konfitury szczecińskie z płatków róży i Smakowitą Parę Sok Jabłko-Burak.

Puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację regionu na targach Smaki Regionów zdobyły stoiska województw: wielkopolskiego, małopolskiego i zachodniopomorskiego.

W tym roku na stoiskach poszczególnych województw można nie tylko spróbować, ale i kupić przeróżne smakołyki. Są wśród nich swojskie kiełbasy, szynki, sery twarogowe i wędzone, chleb na zakwasie, pierogi ze szpinakiem, kaszą gryczaną i soczewicą, a także pajdy pachnącego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Każdy mógł także spróbować swoich sił przy formowaniu i wypiekaniu bułeczek, chałek, plecionek i babeczek.

Najlepsze polskie produkty wyróżnione i chronione przez Unię Europejską można smakować na stoisku Ministerstwa Rolnictwa, gdzie prezentują je producenci, którzy w procesie certyfikacji potwierdzili ich jakość.

Dziś zostały także wręczone Perły 2013, nagrody konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. To już 13. edycja tej imprezy. Promuje ona żywność, najwyższej jakości, a także inspiruje mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania nowych, alternatywnych źródeł dochodu. Wzorem lat ubiegłych, osobom najbardziej zasłużonych dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych wręczono honorowe nagrody „Klucze do Polskiej Spiżarni”.

– Żywność regionalna i tradycyjna cieszy się obecnie coraz większym zainteresowaniem, a konsumenci coraz częściej sięgają po produkty o wyjątkowym smaku, wytwarzane w sposób tradycyjny – podkreślił, gratulując laureatom minister Stanisław Kalemba.

Minister zaznaczył również, że w konkurs zaangażowane są urzędy marszałkowskie oraz wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Dzięki dobrej współpracy przez kilkanaście lat prowadzenia konkursu zidentyfikowano i opisano blisko 10 tys. tradycyjnych produktów ze wszystkich zakątków Polski. Laureaci Pereł wprowadzili wiele z nich na Listę Produktów Tradycyjnych. Elitę wśród nich stanowi 36 wyjątkowych produktów, które zdobyły unijne znaki Chronionej Nazwy Pochodzenia, Chronionego Oznaczenia Geograficznego i Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności.

Smaki Regionów to targi, które promują naturalny, zgodny z naturą sposób żywienia łączący przyjemność smaku z szacunkiem dla środowiska. Są one prawdziwym świętem miłośników polskiej żywności przyrządzanej według sprawdzonych, tradycyjnych, rodzinnych receptur.



Tagi:
źródło: