– Sektor rolno-spożywczy stał się liderem polskiego handlu. W latach 2003-2017 polski eksport rolno-spożywczy wzrósł ponad sześciokrotnie - z 4 mld euro do ponad 25 mld euro. Znaczny i stabilny wzrost wymiany handlowej oznacza też, że jesteśmy partnerem perspektywicznym, a współpraca z polskimi producentami jest szansą na rozwój i korzystną współpracę zarówno dla importerów, jak i eksporterów produktów rolno-spożywczych – powiedział minister Krzysztof Jurgiel podczas spotkania z ambasadorami oraz radcami rolnymi i handlowymi placówek dyplomatycznych krajów, które mają siedzibę w Warszawie.
To wydarzenie jest okazją do prezentacji potencjału eksportowego polskiej żywności. Stwarza ono możliwości poznania wyjątkowego smaku polskiej żywności i spróbowania naszych tradycyjnych potraw oraz specjałów.
– Dokładamy wszelkich starań, aby nasze produkty cechowały się najwyższą jakością i najwyższymi standardami bezpieczeństwa. Dzięki stałemu rozwojowi technicznemu, technologicznemu i organizacyjnemu sektora spożywczego, Polska weszła do czołówki nowoczesnych i innowacyjnych europejskich producentów żywności – podkreślił minister Jurgiel i dodał, że modernizując produkcję zachowujemy w dalszym ciągu szacunek do naszego kulinarnego dziedzictwa i tradycji. Dzięki temu nasze wyroby mają tak niepowtarzalny smak i aromat.
Na prowadzoną przez resort Listę Produktów Tradycyjnych wpisanych zostało już prawie 1800 produktów. Są to produkty wytwarzane według tych samych receptur od co najmniej 25 lat. Natomiast w systemach unijnych zostało już zarejestrowanych 40 naszych produktów. Wszystkie one stanowią elementy tożsamości społeczności lokalnych i regionalnych.
- Cieszy mnie fakt, że polska żywność zdobywa uznanie coraz większej liczby odbiorców na całym świecie, a polskie firmy sektora rolno–spożywczego coraz chętniej wchodzą na zagraniczne rynki. W ubiegłym roku duża grupa polskich produktów rolno–spożywczych zagościła po raz pierwszy w wielu krajach na świecie, dając konsumentom możliwość poznania polskich smaków i wysokiej jakości polskiej żywności, jednocześnie wzbogacając kuchnie tych Państw – mówił minister Jurgiel.
Czytaj dalej na następnej stronie...