3. Polska żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów?
Polska kładzie szczególny nacisk na bezpieczeństwo żywności i jako państwo członkowskie UE jest zobowiązana do ich stosowania.
Rozporządzenia tzw. „pakietu higienicznego”, obowiązujące wprost we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej ustanowiły przejrzyste zasady polityki w zakresie higieny i bezpieczeństwa żywności, która jest stosowana do całej żywności oraz wszystkich podmiotów działających na rynku spożywczym w Unii Europejskiej.
Polska żywność, w tym produkty pochodzenia zwierzęcego, wprowadzana na rynek Unii Europejskiej oraz państw trzecich spełnia wszelkie wymagania prawa żywnościowego, jest zatem w pełni bezpieczna. Dzięki temu, a także walorom smakowym zdobyła duże uznanie wśród konsumentów w Unii Europejskiej i poza jej granicami.
Żywność pochodzenia zwierzęcego produkowana w Polsce jest żywnością bezpieczną, ponieważ:
- na wszystkich etapach produkcji zapewniony jest nadzór urzędowego lekarza weterynarii,
- jakość higieniczna surowców wykorzystywanych do produkcji żywności jest monitorowana, m. in. poprzez pobieranie próbek i wykonywanie badań laboratoryjnych w ramach opracowywanego przez Głównego Lekarza Weterynarii „Krajowego programu badań kontrolnych obecności substancji niedozwolonych oraz pozostałości chemicznych, biologicznych i produktów leczniczych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego”,
- stan zdrowia zwierząt jest stale monitorowany przez Inspekcję Weterynaryjną,
- jakość i bezpieczeństwo pasz stosowanych w żywieniu zwierząt są pod stałym nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
W ramach programu monitorowania Inspekcja Weterynaryjna w zakładach i gospodarstwach będących pod jej nadzorem pobiera próbki do badań od świń, bydła, koni, owiec, drobiu, ryb, królików, zwierząt łownych, zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych oraz próbki mleka krowiego, jaj i miodu. Zakres prowadzonych badań obejmuje związki zakazane do stosowania, takie jak substancje o charakterze anabolicznym (hormony, tyreostatyki), oraz weterynaryjne produkty lecznicze i zanieczyszczenia środowiskowe (metale, pestycydy).
Badania kontrolne prowadzone przez Inspekcję Weterynaryjną w ramach ww. programu monitorowania mają na celu przede wszystkim zapewnienie bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także spełnienie wymagań obowiązujących w międzynarodowym handlu żywnością. Należy podkreślić, że wyniki badań kontrolnych pozostałości wykonywanych w Polsce w 2011 r. w ramach tego programu wykazały, że jedynie 0,27 % analizowanych próbek zostało ocenione jako niezgodne z obowiązującymi przepisami (analizie poddano 28 899 próbek).
Bezpieczeństwo żywności gwarantowane jest przez urzędowy nadzór nad żywnością sprawowany przede wszystkim przez Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną, jak również pozostałe Inspekcje zaangażowane w kontrolę w łańcuchu żywnościowym, tj. Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa i Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który zapewnia, że produkt gotowy do spożycia przez ludzi jest produkowany z bezpiecznego surowca, a proces produkcji przebiega prawidłowo.
Działania tych służb są pozytywnie oceniane przez służby kontrolne Komisji Europejskiej, tj. FVO (Biuro ds. Żywności i Weterynarii).
Wyniki wielu misji kontrolnych przeprowadzonych w Polsce przez Inspektorów Biura Żywności i Weterynarii (FVO) Komisji Europejskiej, a także fakt, że polska żywność jest coraz bardziej ceniona i chętnie kupowana przez konsumentów z innych państw członkowskich oraz zdobywa rynki zbytu w państwach trzecich, wskazują, że jej jakość zdrowotna i handlowa utrzymana jest na bardzo wysokim poziomie.
Reasumując, zapisana w prawie europejskim zasada nadzoru nad żywnością „od pola do stołu” znajduje w pełni odzwierciedlenie w polskiej rzeczywistości.
czytaj dalej na następnej stronie...