Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
BOBMAN "FL" kompaktowa ścielarka
2020-07-30 -
BAT0210; 12V 4Ah
2020-02-07 -
Wózek jezdny do bron kompaktowych KBT
2016-02-10 -
Konstrukcje stalowe
2012-10-23
Ministerstwo Rolnictwa obala duńskie mity o polskiej żywności
Podważanie jakości polskiej żywności przez minister rolnictwa Danii Mette Gjerskov jest niedopuszczalne uważa minister Stanisław Kalemba.
1. Polskie warzywa zawierają pestycydy i są trujące ?
Polskie warzywa podlegają tej samej kontroli, jaka dotyczy wszystkich upraw w Unii Europejskiej.
W Polsce dominują gospodarstwa rodzinne. Od pokoleń kultywuje się w nich dbałość o otaczające środowisko, gdyż każdy rolnik chce przekazać gospodarstwo swojemu następcy w jak najlepszym stanie, aby wiele następnych pokoleń mogło dalej prowadzić z powodzeniem produkcję rolną. Dlatego też poziom stosowanych środków chemicznych jest u nas znacząco niższy niż w krajach o intensywnym rolnictwie, z jakim np. mamy do czynienia od dziesięcioleci właśnie w Danii. Polscy rolnicy nie wykraczają poza 170 kg/ha w stosowaniu nawozów azotowych w produkcji roślinnej i nie ubiegają się o stosowanie żadnych derogacji na stosowanie wysokiego nawożenia azotowego, które w Danii wynosi dla przykładu 230 kg N/ha.
To nie w Polsce mieliśmy do czynienia z aferą E.Coli, a wcześniej dioksynową. Choć z tego powodu ponieśliśmy znaczne straty w międzynarodowym handlu.Polskie owoce i warzywa cieszą się uznaniem na całym świecie. Jesteśmy pierwszym producentem w Unii Europejskiej pieczarek i jabłek. Znana jest marka naszych owoców miękkich, w tym truskawek. Znaczące osiągnięcia mamy w uprawie papryki.
Wysuwając takie oskarżenia duńska minister rolnictwa powinna poprzeć je wynikami konkretnych badań z podaniem szczegółowych danych.
2. Produkcja mięsa nie podlega kontroli ?
W Polsce, tak jak i w innych państwach członkowskich utrzymywany jest system oficjalnych kontroli i innych działań stosownych do okoliczności, z uwzględnieniem informowania opinii publicznej o bezpieczeństwie i ryzyku związanym z żywnością, nadzoru nad bezpieczeństwem żywności oraz działań monitorujących, obejmujących wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
Na terytorium Polski do przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do mięsa uprawnione są następujące organy urzędowej kontroli żywności:
- Inspekcja Weterynaryjna - w odniesieniu do produkcji i wprowadzania na rynek, z wyłączeniem handlu detalicznego,
- Państwowa Inspekcja Sanitarna – w odniesieniu do mięsa znajdującego się w handlu detalicznym.
W ramach swoich uprawnień służby te prowadzą kontrole urzędowe zmierzające do zapobiegania i zwalczania takich zjawisk jak wprowadzenie na rynek żywności, w tym mięsa, które może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W przypadku stwierdzenia niezgodności podejmowane są zdecydowane kroki w celu wyeliminowania zaistniałych uchybień lub powstrzymania nieuczciwych przedsiębiorców od kontynuowania działalności, w szczególności w sytuacjach nagminnego łamania przez nich przepisów prawa.
Ponadto, w Polsce ustanowiono system środków i kar mających zastosowanie w przypadku naruszenia prawa żywnościowego. Ustanowione środki i kary są skuteczne, proporcjonalne i odstraszające.
Obowiązkiem każdego państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest wprowadzenie w życie prawa żywnościowego oraz monitorowanie i kontrola przestrzegania przez podmioty działające na rynku spożywczym odpowiednich wymogów prawa żywnościowego i Polska to czyni.
czytaj dalej na następnej stronie...