Łańcuch dostaw żywności – nowe przepisy poprawią funkcjonowanie rynku

– Dobre relacje między wszystkimi ogniwami łańcucha, to warunek prawidłowej, rynkowej wyceny produktów, odzwierciedlającej faktyczne koszty produkcji i zapewniającej sprawiedliwy podział wartości dodanej i optymalny poziom inwestycji w całym sektorze rolno-żywnościowym – mówił minister Grzegorz Puda.

Łańcuch dostaw żywności – nowe przepisy poprawią funkcjonowanie rynku

Podczas spotkania omówione zostały również prowadzone przez UOKiK postępowania dotyczące przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, najczęściej występujące nieprawidłowości w relacji dostawca – nabywca.
 
Przedstawiono priorytety UOKiK na 2021 r., którymi są min.:
  • kwestie dotyczące rabatów i opłat związanych ze sprzedażą produktów rolno-spożywczych; 
  • monitorowanie sytuacji na rynku tuczu traktowego, nasion;
  • powoływanie się na siłę wyższą.
Rola KOWR 
 
Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzata Gośniowska-Kola zaznaczyła, że KOWR, jako instytucja, bezzwłocznie reaguje na pisemne zawiadomienia producentów rolnych o podejrzeniu naruszenia przepisów dotyczących obowiązku zawierania umów pomiędzy rolnikiem, a jego pierwszym nabywcą.
 
Monitorujemy sytuację w różnych sektorach  rynków rolnych, w których zidentyfikowano problemy i na bieżąco stara się podejmować czynności  prewencyjne – poinformowała Małgorzata Gośniowska-Kola.

Łańcuch dostaw żywności – przepisy prawne
 
W trakcie konferencji przedstawiono genezę, założenia oraz cele dyrektywy 2019/633 w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. Krótko podsumowano zgłoszone w trakcie konsultacji społecznych uwagi do projektu ustawy wdrażającej dyrektywę.   
 
Zaprezentowano również obecnie obowiązujące przepisy ustawy z dnia 15 grudnia 2016 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi oraz zakres wprowadzonych zmian oraz przepisy w zakresie wprowadzenia obowiązku zawierania pisemnych umów na dostarczenie produktów rolnych. 
 
Wirtualnej wymianie doświadczeń towarzyszyło ponad 200 uczestników – reprezentantów podmiotów łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych prowadzących działalność w Polsce.


Tagi:
źródło: