Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-18
-
Życzenia Wielkanocne
2025-04-17 -
Wielkanocny koszyk jakości IJHARS - PIECZYWO
2025-04-16
Poznaj produkty
-
Promat Bossy Bumper
2020-04-23 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Ciągnik Steyr CVT
2020-03-12 -
PIELNIKO OBSYPNIK
2013-11-22 -
Zaczepy do ciągników, pokrywa Scharmueller
2020-08-03 -
Rozsiewacz nawozów Dropper
2020-06-16
Kabanosy - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
20 października 2011 r. w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej zostało opublikowane rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 1044/2011 z dnia 19 października 2011 r. rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę „kabanosy”.

Nazwa „kabanosy” wywodzi się od słowa „kaban”. Tym mianem określano
na terenach XIX–wiecznej Polski ekstensywnie karmionego młodego wieprza.
Kabanosy mają wygląd długich i cienkich batonów suchej kiełbasy,
odkręconych z jednej strony. Batony są złożone na pół, w przegięciu
mają ślad po odwieszeniu. Kolor powierzchni kabanosów jest
ciemnoczerwony z odcieniem wiśniowym. Na ukośnym przekroju widoczne są
ciemnoczerwone kawałki mięsa oraz jasnokremowe kawałki tłuszczu.
Powierzchnia kabanosów jest gładka, sucha i równomiernie pomarszczona.
Kabanosy cechuje wyraźnie wyczuwalny smak pieczonego peklowanego mięsa
wieprzowego oraz lekki posmak kminku i pieprzu. Specyficzny charakter
kabanosów wynika z kilku cech typowych dla tego produktu: kruchości,
soczystości i specyfiki mięsa, wyjątkowego smaku i zapachu oraz
jednolitego, charakterystycznego kształtu. Cechą charakterystyczną
kabanosów jest również wyraźnie słyszalny w chwili ich przełamywania
dźwięk trzasku (tzw. „strzału”) będący efektem kruchości mięsa oraz jego
odpowiedniego suszenia i wędzenia.
Kabanosy spożywano powszechnie na ziemiach Polski już w latach 20. i 30. XX wieku. Znacznie wcześniej, bo już w połowie XIX w., kabanowe (z mięsa kabanów) szynki, żeberka czy kiełbasy wyrabiano także na własny użytek w wiejskich gospodarstwach. Kabanosy w czasach PRL (lata 1945-1989) zdobyły wielką popularność, stając się – obok szynki i bekonu – polską specjalnością eksportową.
W trakcie procedury rejestracyjnej Austria, Niemcy i
Czechy złożyły sprzeciw wobec rejestracji kabanosów. Jednakże
wyjaśnienia złożone przez stronę polską zostały przyjęte i produkt
wpisano do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Obecnie
już 31 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów
Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych i
Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Informacje na temat zarejestrowanych produktów można znaleźć tutaj.
