Oficjalnie Główny Lekarz Weterynarii Polski otrzymał informację telefoniczną w sobotę dnia 26 stycznia br. o prawdopodobnym przesłaniu RASFF przez stronę irlandzką. Powiadomił niezwłocznie dr Krzysztofa Jażdżewskiego Zastępcę Głównego Lekarza Weterynarii i dr Marcina Kozłowskiego Dyrektora Biura Bezpieczeństwa Żywności. Główny Lekarz Weterynarii polecił przybyć do pracy w dniu 27.01.2013 r. (niedziela).
W związku z otrzymaną informacją dnia 27 stycznia 2013 r. (niedziela) zwołany został sztab kryzysowy w Głównym Inspektoracie Weterynarii. Tego samego dnia polecono przeprowadzenie kontroli w 2 województwach, na terenie których funkcjonują 3 zakłady dostarczające surowiec – mrożone drobne mięso wołowe do zakładu irlandzkiego, w którym wykryto zafałszowania mięsem końskim. Dodać należy, że dnia 27.01.13 r. dr Krzysztof Jażdżewski skontaktował się telefonicznie z dr M. Blake’em CVO Irlandii żądając dodatkowych informacji dot. tej sytuacji.
Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii w dniu 27 stycznia 2013 r. (niedziela) sprawdził czy Polska otrzymała jakiekolwiek powiadomienie RASFF. W systemie RASFF nie było żadnej informacji, o której to poinformował na konferencji prasowej w sobotę, Minister Rolnictwa Irlandii, Pan Simon Coveney`a.
Â
Dnia 28 stycznia 2013 r., po otrzymaniu informacji od strony irlandzkiej o kolejnych zakładach, które sprzedały mięso do Food Service (zakład rozbioru i przetwórstwa wysyłający do zakładu w Irlandii), polecono 4 wojewódzkim lekarzom weterynarii przeprowadzenie kontroli w 5 rzeźniach, które dostarczały mięso.
Dnia 29 stycznia 2013 r., odbyła się kolejna telekonferencja z władzami irlandzkimi w przedmiotowej sprawie.
Â
Tego samego dnia pobrano 14 próbek na gatunkowość z zakładu Food Service, który bezpośrednio wysyłał wołowinę do Irlandii, w celu stwierdzenia obecności mięsa końskiego w mięsie wołowym. Próbki zostały przekazane do Państwowego Instytutu Weterynarii Państwowego - Instytutu Badawczego w Puławach, a ich wyniki otrzymane w dniu 1 lutego 2013 r. nie potwierdziły obecności DNA koni.
czytaj dalej na następnej stronie...