Jest to kolejna nazwa spoza UE zarejestrowana w systemie unijnym. Jako
pierwsza, została zarejestrowana Café de Colombia (ChOG) z Kolumbii,
następnie - Longkou Fen Si (makaron, ChOG) Shaanxi ping guo (jabłka,
ChNP), Longjing cha (zielona herbata, ChNP), Guanxi Mi You (pomarańcza,
ChNP), Lixian Ma Shan Yao (pochrzyn, ChOG) z Chin i Darjeeling (herbata,
ChOG) z Indii.
Jinxiang Da Suan (chronione oznaczenie geograficzne)
to jedna z odmian białego czosnku uprawianego w okręgu Jinxing.
Charakteryzuje się czystą bielą skórki oraz regularnym kształtem
spłaszczonej kuli. W warstwie zewnętrznej kryje od 8 do 11 ząbków. Ma od
5 do 7 cm średnicy i waży 40–80 g. Odznacza się lekko ostrym smakiem.
Zawartość celulozy nie przekracza 0,7 %, całkowita zawartość siarki
wynosi co najmniej 0,9 %, a wody – nie mniej niż 60 %.
W miejscu
pochodzenia tego produktu, tj. w okręgu Jinxiang, występują głównie dwie
formy ukształtowania terenu – nieznacznie nachylony i łagodnie
pofałdowany oraz miejscami teren nizinny. Gleby na tym obszarze to gleby
rzeczne stanowiące część równiny aluwialnej powstałej w wyniku
działalności Rzeki Żółtej. Okręg Jinxiang może pochwalić się dobrymi
warunkami dla produkcji rolnej, a jakość powietrza, gleby i wody jest
zgodna z normą dotyczącą wymagań w zakresie produkcji
niezanieczyszczającej środowiska.
Uprawa czosnku w okręgu Jinxiang
ma długą historię. Kroniki okręgu odnotowują, że biały czosnek Jinxiang
uprawiany jest od czasów Wschodniej Dynastii Han, tj. od 2000 lat. Na
początku ubiegłego wieku obszar, na którym sadzono czosnek, liczył 200
hektarów, w jego połowie – od 330 do 700 hektarów, a obecnie – 40 000
hektarów. Roczna produkcja czosnku z 40 000 hektarów, która wynosi 700
000 ton, stanowi ok. ¼ całkowitej produkcji czosnku w Chinach.
W
oparciu o bogate doświadczenia w zakresie sadzenia, suszenia i
przetwarzania czosnku, zdobyte na przestrzeni lat, opracowano
zaawansowaną metodę sadzenia czosnku, która polega na wybieraniu cebulek
jedynie najwyższej jakości, sadzeniu ich płytko w glebie, nawożeniu
gleby nawozem organicznym przed nasadzeniem, częstym podlewaniu i
wczesnym zbiorze, uzależnionym od pogody. W celu zachowania
oryginalnego, czysto białego koloru czosnku, do jego suszenia używa się
bambusowych tac, które pozwalają na pełne i równomierne suszenie.