Kontrole gastronomii w sezonie letnim

Spełnianie przez przedsiębiorców obowiązujących wymagań z zakresu prawa żywnościowego jest kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności – zgodnie z ustawowymi kompetencjami. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej sprawują bieżący nadzór sanitarny m.in. nad zakładami żywienia zbiorowego (m.in. restauracjami, barami, smażalniami) oraz sklepami i kioskami spożywczymi.

Kontrole gastronomii w sezonie letnim
Sezon letni 2017- kontrole w wybranych województwach
 
Jak każdego roku, w sezonie letnim 2017 wzmożonym nadzorem objęte zostały restauracje, punkty małej gastronomii oraz inne obiekty działające w miejscowościach turystycznych.
 
Poniższa informacja dotyczy wyników kontroli w trzech wybranych województwach: zachodniopomorskim, pomorskim i warmińsko-mazurskim, w których ruch turystyczny w okresie letnim jest największy.
 
W woj. zachodniopomorskim w okresie letnim skontrolowano 2 206 zakładów, w których przeprowadzono 2 628 kontroli sanitarnych w zakresie spełnienia wymagań obowiązującego prawa żywnościowego. Nieprawidłowości stwierdzono w 603 obiektach, a 10 unieruchomiono ze względu na nieprawidłowości mogące stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzi. Wydano 180 decyzji nakazujących poprawę stanu sanitarno-technicznego obiektów, a wykonanie obowiązków nałożonych decyzjami administracyjnymi było sprawdzane w trakcie kontroli sanitarnych. Za nieprawidłowości nałożono 365 grzywien w drodze mandatów karnych na kwotę 113 800 PLN. W sezonie letnim zgłoszono 209 interwencji (skarg, zażaleń, doniesień o nieprawidłowościach), z których po przeprowadzeniu niezwłocznych działań kontrolnych - 88 uznano za zasadne, a pozostałe 121 przypadków nie potwierdziło się.
 
W woj. pomorskim przeprowadzono 1 998 kontroli w nadzorowanych zakładach żywienia zbiorowego otwartego (restauracjach, barach itp.) podczas których stwierdzono nieprawidłowości w 596 obiektach. Wydano 5 decyzji zamknięcia zakładu z powodu stwierdzonych nieprawidłowości mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzi. Za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono 323 grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 83 100 PLN. Rozpatrzono 136 interwencji zgłoszonych przez konsumentów i stwierdzono, że 71 niezgodności potwierdziło się.
 
W woj. warmińsko-mazurskim skontrolowanych zostało 1 176 zakładów żywieniowo -żywnościowych. Naruszenia wymogów sanitarno-higienicznych stwierdzono w 455 zakładach oraz wydano 3 decyzje nakazujące zamknięcie obiektu. W związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości techniczno-sanitarnych w zakładach prowadzono postępowania administracyjne, po zakończeniu których wydano 321 decyzji nakładających na przedsiębiorców obowiązki poprawy warunków techniczno-sanitarnych. Na osoby odpowiedzialne za zaniedbania higieniczno-sanitarne w zakresie utrzymania porządku nałożono 166 mandatów karnych na kwotę 39 650 PLN.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: