Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w marcu 2019 r. ok. 232 tys. t mięsa drobiowego, a więc więcej o 11% niż przed miesiącem i o 3,1% niż przed rokiem.
Produkcja przemysłowa w pierwszym kwartale br. wyniosła 679 tys. t i była wyższa o 6,9% niż w porównywalnym okresie 2018 r.
W dwóch pierwszych miesiącach br. całkowity eksport mięsa drobiowego zwiększył się o 14,8% względem tego samego okresu 2018 r. Dynamika zwyżki sprzedaży zagranicznej wyprzedzała więc tempo przyrostu produkcji przemysłowej, ale różnica temp była niższa niż przed rokiem. Eksport stanowił 34% produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach przemysłowych.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 5(339), foto:
Gospodarz.pl