Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wyprodukowały we wrześniu 2018 r. 241 tys. t mięsa drobiowego, czyli więcej o 9,5% niż przed miesiącem i o 7,1% niż przed rokiem.
W sumie w okresie dziewięciu miesięcy br., w zakładach przemysłu drobiarskiego wytworzono 1972 tys. t mięsa drobiowego, a więc o 0,8% mniej niż w porównywalnym okresie 2017 r. Dynamika przyrostu wywozu uległa tymczasem znacznemu przyspieszeniu.
W obrębie ośmiu miesięcy br. sprzedano za granicę o 132 tys. t, czyli o 18,3% więcej mięsa drobiowego niż w porównywalnym okresie przed rokiem. Jest to wynik ponownego otwierania się rynków, zamkniętych w efekcie wykrycia w Polsce wirusa grypy ptaków w 2017 r. Eksport stanowił jednak aż 43,2% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego wytwarzanej w dużych zakładach.
W takim samym czasie 2017 r. udział wywozu w produkcji wynosił 36,2%. Sytuacja taka powodowała presję popytową na rynku krajowym, skutkującą zwyżką cen detalicznych drobiu.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 11(333), foto:
Gospodarz.pl