Jak wynika przewidywań ekspertów FAO globalna produkcja drobiu w 2019 r. wzrośnie o 4,7% i odnosić się będzie do wszystkich kontynentów, tj. w Azji o 9%, Afryce o 0,5%, Ameryce Centralnej o 2,5%, Ameryce Południowej o 2,5%, Ameryce Północnej o 2,4%, Europie o 2,6% i Oceanii o 1,8%.
Światowy eksport i import prawdopodobnie będą wyższe o 4,4%. Obroty handlowe zwiększą się na wszystkich kontynentach z wyjątkiem importu do Ameryki Północnej. Zapotrzebowanie na drób zwiększy się we wszystkich regionach świata.
W okresie styczeń-październik 2019 r. skupiono w Polsce 2572,5 tys. t drobiu, a więc o 0,9% więcej niż w porównywalnym okresie roku wcześniejszego, a przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 2338 tys. t mięsa drobiowego, co oznacza zwyżkę o 3,4%. Średnia cena skupu drobiu wyniosła w tym okresie 3,89 zł/kg i była o 3,3% większa niż w okresie styczeń-październik 2018 r. W październiku 2019 r., podobnie jak we wrześniu br., rentowność produkcji kurcząt była bardzo podobna do tej sprzed roku, a w produkcji indyków polepszyła się.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 12(346), foto:
Gospodarz.tv/t20