Jak wynika z danych, w minionym roku poza granice Unii Europejskiej wysłano około 1,4 mln ton mięsa, żywca, przetworów i podrobów drobiowych, czyli wzrost był na poziomie 11,5 procenta.
Wzrost odnosi się głównie do mięsa z indyków i kurcząt. Z kolei spadek dotyczył żywca drobiowego, gęsiny i mięsa z kaczek.
W zeszłym roku głównymi odbiorcami unijnego drobiu był Hongkong, który sprowadził blisko 188 tysięcy ton tego gatunku mięsa, jego przetworów i żywca. Zaraz za nim znalazła się Arabia Saudyjska z ilością 151 tysięcy ton, potem był Benin, Rosja oraz RPA.
W minionym roku liderami eksportowymi była Francja, której wolumen wysyłkowy wyniósł 377 tysięcy ton, Holandia – 299 tysięcy ton, Niemcy – 135 tysięcy ton, Wielka Brytania – 107 tysięcy ton, a także Polska – 96 tysięcy ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU Foto: Gospodarz.pl