Zwiększenie się kontyngentu wywozu było efektem wzrostu eksportu mięsa i podrobów: kurzych o 11,7%, indyczych o 6,5% i pozostałych o 1,5%, a także przetworów kurzych o 15,9% i indyczych o 7,7%. Zmalała za to wysyłka przetworów pozostałych o 6,9% i drobiu żywego o 4,1%.
Prognozuje się, że eksport nadal będzie utrzymywał się na stosunkowo wysokim poziomie, a produkcja w br. w Polsce będzie rekordowo wysoka. W związku ze zniesieniem w listopadzie 2019 r. zakazu przywozu drobiu z USA do Chin, uwarunkowania w dostawach do Chin mogą się pogorszyć.
Głównymi odbiorcami w UE mięsa i podrobów drobiowych wysyłanych z Polski były: Niemcy, Wielka Brytania, Holandia i Francja, a w krajach trzecich Ukraina i Hongkong. Import żywca drobiowego, mięsa, podrobów oraz przetworów drobiowych w pierwszych dziewięciu miesiącach 2019 r. wzrósł o 5,1% do 165 tys. t.