| Autor: redakcja1

Wzrost cen jaj spożywczych w UE (październik 2014)

W październiku 2014 roku przeciętna unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,7 EUR/100 kg i była większa o 1,7% niż we wrześniu i o 0,8% niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Wzrost cen jaj spożywczych w UE (październik 2014)

Ceny jaj spożywczych

W październiku ceny jaj w skali miesiąca wzrosły w 17 państwach członkowskich, przy czym w największym stopniu w Czechach o 11%, Rumunii o 9%, Bułgarii, Belgii i Holandii – po 8%.
 
W Polsce ceny jaj zwiększyły się o 1,2% do 130,4 EUR/100 kg, przewyższając o 0,6% średnią unijną. Od początku roku ceny polskich jaj wzrosły o 9%.
 
W październiku 2014 roku obniżkę cen jaj zanotowano w dziewięciu krajach UE, najbardziej potaniały francuskie jaja o 5%. Najdrożej sprzedawano jaja tradycyjnie we Włoszech po 207 EUR/100 kg, a najtaniej w Belgii, Niemczech Rumunii i Holandii po 107-109 EUR/100 kg.
 
W obrębie pierwszych trzech tygodni listopada 2014 roku ceny jaj na rynku unijnym w dalszym ciągu rosły aż osiągnęły poziom 135 EUR/100 kg. Wzrost cen obserwowany jest od początku września tego roku, na co ma wpływ m.in. większy wolumen wysyłkowy. W obrębie pierwszych trzech kwartałów 2014 r. wywóz jaj i przetworów z UE do krajów trzecich w skali roku zwiększył się o 8%, w tym jaj spożywczych o 2%.



Tagi:
źródło: