Na szczeblu produkcji fermowej wysoka rentowność chowu kur niosek, wywołana dobrą koniunkturą na rynku jaj konsumpcyjnych w 2018 r., na początku br. wygasła.
W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. miesięczne ceny przemysłowych mieszanek pasz pełnoporcjowych dla towarowych stad kur niosek były o 10,6% większe od obserwowanych rok wcześniej, z kolei ceny płacone producentom jaj w styczniu zmniejszyły się o 9,4% w porównaniu do grudnia 2018 r. i były aż mniejsze o 27,5% niż przed rokiem.
Stosunek cen jaj i pasz uległy więc pogorszeniu. Ogólny poziom opłacalności w produkcji jaj obniżył się znacząco w porównaniu z początkiem 2018 r. Jest to w dużym stopniu wynik reakcji konsumentów na silną zwyżkę cen jaj w 2018 r.
W 2018 r. średnia miesięczna cena detaliczna jaj konsumpcyjnych wyniosła 0,67 zł/szt. i była większa o 22% niż w roku poprzednim i o 34% niż w 2016 r. Jaja stały się stosunkowo drogim źródłem białka zwierzęcego, co znalazło odzwierciedlenie w obniżeniu spożycia bezpośredniego.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 4(338), foto:
KRD-IG