W okresie styczeń-wrzesień 2019 r. skupiono w Polsce 2288,1 tys. t drobiu (wagi żywej), czyli o 0,7% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego.
Natomiast przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego zatrudniające 50 i więcej pracowników wytworzyły 2044 tys. t mięsa drobiowego, co oznacz zwyżkę o 2,3%.
Średnia cena skupu drobiu wyniosła w tym czasie 3,90 zł/kg i była o 4% większa niż w okresie styczeń-wrzesień rok wcześniej
We wrześniu 2019 r. rentowność produkcji kurcząt mierzona relacją cen żywiec:mieszanka pełnoporcjowa grower/finisher była mniej sprzyjająca, ale bardzo zbliżyła się do poziomu sprzed roku, a w produkcji indyków bardziej korzystna niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 11(345), foto:
Gospodarz.tv/t20