Jak wskazują dane zaprezentowane przez Grzegorza Dybowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w październiku 2017 r. 239 tys. ton mięsa drobiowego, a więc więcej o 6,2% niż przed miesiącem i o 10,1% niż przed rokiem.
W okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. produkcja mięsa drobiowego w dużych zakładach przemysłowych była większa o 9,3% niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Dynamika ta jest jednak znacząco słabsza niż w 2016 r., kiedy wskaźnik zwyżki wyniósł 16,6%. Jest to w dużym stopniu efektem wystąpienia w Polsce ognisk wirusa grypy ptaków w okresie od grudnia 2016 r. do kwietnia 2017 r. i wysokiej podaży mięsa drobiowego na rynku.
Wynikiem grypy ptaków było też spowolnienie przyrostu eksportu. Sprzedaż zagraniczna w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. zwiększyła się o 9,6% - 81 tys. ton. Jednak wtedy tempo wzrostu eksportu wyniosło 23,7%. Spowolnienie to jest w dużym stopniu następstwem obostrzeń wprowadzonych przez wielu odbiorców spoza UE po wykryciu ognisk grypy ptaków w Polsce. Choć wywóz drobiu stanowił w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. - 41% przemysłowej produkcji mięsa drobiowego, zmniejszenie jego dynamiki przełożyło się na znaczące spowolnienie tempa wzrostu produkcji. Zakup mięsa drobiowego wzrósł w okresie dziesięciu miesięcy 2017 r. o 22,6% - 8,3 tys. ton w ujęciu do tego samego okresu 2016 r. W dalszym ciągu jest to jednak minimalny odsetek krajowej konsumpcji.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 1(323), foto:
KRD-IG