Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-11-22
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-22 -
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
2024-11-22 -
Ceny serów w Polsce (10.11.2024)
2024-11-22
Poznaj produkty
-
Ładowarka do cebuli SU2LS SAMON
2020-10-08 -
Agregat Prądotwórczy 30 kVA
2011-08-19 -
Multione serii S
2011-06-16 -
DODATKOWE WYPOSAŻENIE W UKŁADZIE JEZDNYM
2011-05-25 -
Stajnie
2015-04-20
W tym roku Polacy zjedzą więcej jaj
Według statystyk, przeciętny Polak zjada rocznie około 206 jaj. Potwierdzają to zeszłoroczne badania. Największą sławą, jaja cieszą się wśród emerytów i rolników. Z kolei najmniejszą wśród osób posiadających własną firmę.
Co ciekawe, otóż
eksperci zakładają, że w tym roku spożycie jaj odrobinę
wzrośnie. W drugiej połowie 2011 roku zainteresowanie kurzym
specyfikiem może być skutkiem rosnących cen mięsa.
Niemniej jednak
wyniki badań są jednoznaczne. W domowych gospodarstwach spożycie
jaj spadło średnio o 2 procent. Wyjątkami są domostwa rolników i
emerytów.
Jednakże jak
wykazują dane, w ostatnich latach konsumpcja jaj raczej była
niestabilna. W roku 1990 Polak zjadł średnio 190 jaj, w roku 1994
najmniej, bo około 147 sztuk, a w roku 2005 pobiliśmy własny
rekord, gdyż przekroczono 215 jaj.
Podwyżka cen w
roku 2009 spowodowała mniejsze zapotrzebowanie, które sprawiły
obniżkę cen by ponownie wrócić do łask konsumentów.
Sumując zatem, w
latach 2007-2010 ceny jajek łącznie wzrosły o około 31,5
procenta. Tym samym, stały się stosunkowo drogie w porównaniu do
innej żywności, której ceny w tym czasie wzrosły o 19 procent,
mięsa o 17,4 procenta oraz ryb – 16 procent.
Jak twierdzą specjaliści, produkcja jaj będzie malała. Przyczyną może być wzrost kosztów oraz zmniejszenie się opłacalności produkcji. Spowodować to może nawet 3-4 procentowe podwyżki.