Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
W tym roku Polacy zjedzą więcej jaj
Według statystyk, przeciętny Polak zjada rocznie około 206 jaj. Potwierdzają to zeszłoroczne badania. Największą sławą, jaja cieszą się wśród emerytów i rolników. Z kolei najmniejszą wśród osób posiadających własną firmę.
Co ciekawe, otóż
eksperci zakładają, że w tym roku spożycie jaj odrobinę
wzrośnie. W drugiej połowie 2011 roku zainteresowanie kurzym
specyfikiem może być skutkiem rosnących cen mięsa.
Niemniej jednak
wyniki badań są jednoznaczne. W domowych gospodarstwach spożycie
jaj spadło średnio o 2 procent. Wyjątkami są domostwa rolników i
emerytów.
Jednakże jak
wykazują dane, w ostatnich latach konsumpcja jaj raczej była
niestabilna. W roku 1990 Polak zjadł średnio 190 jaj, w roku 1994
najmniej, bo około 147 sztuk, a w roku 2005 pobiliśmy własny
rekord, gdyż przekroczono 215 jaj.
Podwyżka cen w
roku 2009 spowodowała mniejsze zapotrzebowanie, które sprawiły
obniżkę cen by ponownie wrócić do łask konsumentów.
Sumując zatem, w
latach 2007-2010 ceny jajek łącznie wzrosły o około 31,5
procenta. Tym samym, stały się stosunkowo drogie w porównaniu do
innej żywności, której ceny w tym czasie wzrosły o 19 procent,
mięsa o 17,4 procenta oraz ryb – 16 procent.
Jak twierdzą specjaliści, produkcja jaj będzie malała. Przyczyną może być wzrost kosztów oraz zmniejszenie się opłacalności produkcji. Spowodować to może nawet 3-4 procentowe podwyżki.