W okresie od stycznia do sierpnia 2023 r. Unia Europejska sprowadziła 621 tys. ton mięsa drobiowego, czyli więcej o 11% niż rok wcześniej.
Drób na teren UE sprowadzany był głownie z: Brazylii - 206 tys. ton, Ukrainy - 168 tys. ton, Tajlandii - 113 tys. ton i Wielkiej Brytanii - 97 tys. ton.
W 2023 r. ogniska grypy ptaków zlokalizowane na terenie Unii Europejskiej skutkowały zamknięciem dla unijnego eksportu części pozaunijnych rynków zbytu, co spowodowało ograniczenie możliwości prowadzenia handlu szczególnie z częścią krajów afrykańskich i azjatyckich. W efekcie, w okresie ośmiu miesięcy 2023 r., kraje UE wywiozły na rynki krajów trzecich blisko 1,3 mln ton mięsa drobiowego, tj. mniej o 2,3%.
Największymi kierunkami eksportu tego asortymentu były: Wielka Brytania z 497 tys. ton, Ghana z 95 tys. ton, Demokratyczna Republika Konga z 65 tys. ton, Ukraina z 58 tys. ton, Benin z 44 tys. ton i Arabia Saudyjska z 40 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl