| Autor: redakcja6

Ceny kurcząt brojlerów w Unii Europejskiej (luty 2013)

Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów w lutym bieżącego roku na rynku Unii Europejskiej była o 1,8% niższa niż przed miesiącem i kształtowała się na poziomie 191,3 euro/100 kg. Jednocześnie przewyższyła ona o 3,6% średnią cenę zanotowaną w lutym 2012 roku oraz o 10% notowania z lat 2007-2011 - podaje FAMMU/FAPA na podstawie danych KE.

Ceny kurcząt brojlerów w Unii Europejskiej (luty 2013)
W analizowanym miesiącu największy spadek cen kurcząt w ujęciu miesięcznym, bo aż 7-procentowy, miał miejsce w Portugalii i we Włoszech. Nieco inaczej kształtowała się sytuacja na rynku brojlerów w Polsce, gdzie kurczęta podrożały najbardziej spośród wszystkich państw członkowskich – o 3,6% i osiągnęły poziom 139,5 euro/100 kg. Niemniej jednak stanowiły 73% średniej unijnej pozostając tym samym najtańsze w całej wspólnocie. Najwięcej w tym czasie za kurczęta płacili konsumenci z Finlandii, Cypru i Niemczech (256-268 euro/100 kg).
 
Począwszy od października 2012 roku notowania w obrębie kurcząt brojlerów na rynku unijnym kontynuują trend spadkowy. Obniżki cen spowodowane są m.in. wprowadzeniem przez Komisję Europejską redukcji refundacji wywozowych mięsa kurcząt brojlerów o jedną trzecią. Wpływa to na zmnijeszenie opłacalności wywozu oraz większą ilość mięsa pozostającą do zagospodarowania w Unii.
 
W styczniu 2013 eksport drobiu z UE do krajów trzecich zmniejszył o 15% do 80 tys. ton. Najbardziej spadł wywóz z Holandii i Niemiec – o około jedną trzecią. Wzrosła natomiast sprzedaż z Polski o 24% do 6,8 tys. ton oraz z Francji – o 6%.
 
Z szacunków Komisji Europejskiej wynika, iż produkcja drobiu oraz jego spożycie do końca 2013 roku wzrosną odpowiednio o 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 1,68 mln ton. Zwiększy się także eksport – o 3,4% do 1,37 mln ton, zmaleje natomiast import – o 1,6% do 805 tys. ton. Wpłynie to najprawdopodobniej na wzrost cen kurcząt w najbliższym czasie - informuje FAMMU/FAPA na podstawie danych KE.


Tagi:
źródło: