W okresie od stycznia do maja bieżącego roku wyprodukowano 7,93 mld sztuk ukraińskich jaj, czyli 0,8 procenta więcej niż rok wcześniej.
W marcu tego roku w relacji miesięcznej to więcej i 23,7 procenta, a zatem do 1,6 mld sztuk. Natomiast w stosunku do trzeciego miesiąc tego roku to 1,7 procentowa zwyżka. W związku z tym w pierwszym kwartale wytworzono 4,27 mld sztuk jaj, co daje wzrost o 0,9 procenta. Z kolei w roku poprzednim wyprodukowano blisko 18,7 mld sztuk, tj. więcej o 9,6 procenta wobec roku 2010.
Jednakże biorąc pod uwagę produkcję świeżego mięsa w okresie pierwszych 4 miesięcy to wyniosła ona 181 tysięcy ton, czyli o 5,6 procenta mniej niż rok temu. W odniesieniu do mięsa mrożonego to obniżka o 23 procent do 23 tysięcy ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto:
Gospodarz.pl