W strukturze wysyłki dominował drób kurzy i indyczy, ale coraz większe znaczenie odgrywa mięso z kaczek i gęsi.
W omawianym okresie 2022 r. za granicę sprzedano 1 179 tys. ton mięsa kurzego, przede wszystkim do krajów UE - 63% takich jak: Niemcy – 14% i 167 tys. ton, Niderlandy – 11% i 134 tys. ton i Francja – 10% i 120 tys. ton. Odbiorcami mięsa kurzego z Polski były także kraje pozaunijne, m.in.: Wielka Brytania – 11% i 133 tys. ton, Ukraina – 5% i 53 tys. ton i Demokratyczna Republika Konga – 4% i 46 tys. ton.
W strukturze towarowej wywozu produktów drobiowych z Polski 92% stanowiło mięso z 1 453 tys. ton w wadze produktu, którego największymi importerami były kraje UE - 67% udziału w eksporcie i 971 tys. ton, m.in.: Niemcy z 18% udziału i 263 tys. ton, Niderlandy z 10% i 144 tys. ton i Francja z 9% i 135 tys. ton. Poza Unią Europejską największymi odbiorcami mięsa z Polski były: Wielka Brytania z 10% i 146 tys. ton, Ukraina i Demokratyczna Republika Konga - po 4% i odpowiednio 57 tys. ton i 52 tys. ton oraz Ghana z 3% i 42 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl