Według danych Komisji Europejskiej, w sierpniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 132,4 EUR/100 kg i wobec lipca spadła o 1,2%. W stosunku do sierpnia ubiegłego roku notowania były o 8,3% wyższe.
Ceny jaj
Jaja potaniały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Belgii (po ok. -6%). W Polsce ceny obniżyły się wobec lipca o 4,4% do 135,9 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 3%. W skali roku polskie jaja podrożały o 9,5%.
Wzrost cen w sierpniu br. zanotowano w 13 państwach UE, najwyższy w Rumunii (+12%). Najwięcej za jaja trzeba było zapłacić nadal w Szwecji (199 EUR/100 kg), a najmniej na Litwie, w Czechach i Rumunii (105-108 EUR/100 kg).
Od stycznia do maja tego roku na unijnym rynku jaj występowała spadkowa tendencja cenowa, jedynie w marcu notowania poszły nieznacznie w górę. Na takie kształtowanie się cen wpływ miało osłabienie popytu wewnętrznego oraz poprawa opłacalności produkcji jaj w UE z uwagi na obniżki cen pasz dla niosek. W czerwcu i lipcu br. jaja w UE znacznie podrożały w ślad za rosnącym zapotrzebowaniem eksportowym (m.in. ze strony USA). Sierpniowa korekta wynika m.in. ze spadku cen zbóż i pasz, a co za tym idzie poprawy opłacalności produkcji jaj.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl/AN