Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
Czerpak GHU 12 GOWEIL
2020-07-27 -
Aplikator do zakiszania pasz FAAP 60
2013-05-07 -
Rozrzutnik obornika N280 – 6t
2016-01-14 -
Nawóz Activ Antychloroza
2014-12-19 -
Palety wychwytowe pod zbiorniki IBC i beczki
2012-08-30
Niższy eksport drobiu z UE (I-XI 2015)
Od stycznia do listopada 2015 r. UE wysłała do krajów trzecich ponad 1,28 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu, czyli o 1,4% mniej niż w tym samym czasie 2014 r. - podaje FAMMU/FAPA.
Eksport drobiu z Polski
W strukturze towarowej wolumenu wywozu przeważały produkty z kurcząt - 86% udziału w wysyłce, których sprzedaż poza UE zmalała o 1% do 1,1 mln ton. Obniżył się też wywóz mięsa indyczego o 1,6% do 126 tys. ton, żywca drobiu o 4,5% do 13 tys. ton, mięsa kaczek o 26% do 4,9 tys. ton i pozostałych produktów, tj. podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego o 14% do 34,1 tys. ton. większa była z kolei sprzedaż gęsiny o 23% do 3 tys. ton.
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym eksporcie wyniósł 13%, a w obrębie roku dostawy wzrosły o jedną czwartą. Wywóz z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmniejszył się ze względu na obostrzenia w handlu wprowadzone w pierwszej połowie 2015 roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi importerami drobiu z UE w omawianym okresie były ponownie kraje afrykańskie – RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Dostawy do Rosji obniżyły się do 1,4 tys. ton, z uwagi na przywozu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Wzrosły natomiast dostawy na Filipiny, Chin, Wietnamu, Ghany, Arabii Saudyjskiej, RPA i na Ukrainę. Mniejsza niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Beninu, Jemenu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Import drobiu do UE
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w trakcie pierwszych jedenastu miesięcy 2015 r. wyniósł 738 tys. ton i był o 0,6% niższy niż rok wcześniej. Pozycję czołowego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia z 55% udziałem całkowitego przywozu, jednak przy obniżce eksportu o 4% w ujęciu roku do 404 tys. ton. Brazylia zmieniła preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, obniżając dostawy do UE, wzrosła również konsumpcja w kraju. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, zwiększyły się w obrębie roku o 7,3% do 254 tys. ton.
Trzecim dostawcą drobiu do UE stała się Ukraina, która ulokowała na rynku unijnym ponad 30 tys. ton mięsa kurcząt, a więc o połowę więcej niż przed rokiem. Zwyżka eksportu do UE nastąpiła za sprawą bezcłowego wolumenu w wysokości 36 tys. ton rocznie w ramach dwustronnej umowy o wolnym handlu. Największe ilości ukraińskiego drobiu trafiły do Holandii i Niemiec.
Zmniejszyły się za to dostawy drobiu do UE z Chin o 7% do 23 tys. ton, Chile o 23% do 14 tys. ton, Argentyny o 20% do 7,5 tys. ton i Izraela o 38% do 1,5 tys. ton.