W pierwszym miesiącu bieżącego roku jaja potaniały w ciągu miesiąca w 18 krajach Wspólnoty, przy czym w największym stopniu w Portugalii (-12%), Holandii (-10%) i Belgii (-9%). W Polsce ceny jaja spadły w stosunku do grudnia o 7% i wyniosły 119,3 euro/100 kg. Jednocześnie były o 6% niższe niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 24% niższe niż styczniu 2013 roku.
W analizowanym miesiącu ceny jaj wzrosły w skali miesiąca w siedmiu państwach członkowskich, przy czym najwięcej, bo o 9%, w Austrii.
Spośród wszystkich krajów Wspólnoty, najwyższe ceny jaj odnotowano we Włoszech, gdzie płacono średnio 218 euro/100 kg. Z kolei najniższe notowania jaj zaobserwowano w Belgii i Holandii. Ceny w tych krajach ukształtowały się na poziomie około 90 euro/100 kg.
Zdaniem ekspertów, obserwowany od początku roku spadek cen jaj spożywczych jest wynikiem zrównoważenia ich podaży oraz obniżenia cen zbóż oraz poprawy opłacalności produkcji.