Na rynku krajowym w styczniu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego wzrosły.
Cena cukru paczkowanego w styczniu 2025 r. ukształtowała się w granicy 2,29 zł/kg (z VAT), a więc wyższej o 5,2% niż w poprzednim miesiącu. W obrębie miesiąca sprzedano w sumie 19,39 tys. ton, czyli mniej o 8,3%.
Jednocześnie zwiększone zapotrzebowanie na cukier ze strony przemysłu spożywczego przełożyło się spadek cen cukru workowanego. W styczniu 2025 r. cena zbytu producentów cukru workowanego wyniosła 2,24 zł/kg (z VAT), czyli to mniej o 0,8% niż w grudniu ur. Łącznie w ujęciu miesiąca sprzedaż wyniosła 24,35 tys. ton, a więc to wzrost o 23,7%.
źródło: Gospodarz.pl/MRiRW foto:
sxc.hu