Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w styczniu br. unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 122,2 EUR/100 kg i względem grudnia 2016 r. zmniejszyła się o 5%.
Ceny jaj spożywczych w UE
W ujęciu roku notowania były jeszcze o 1,4% większe. Jaja potaniały w styczniu w 14 państwach członkowskich, w największym stopniu w Holandii i Portugalii o 11%. W Polsce notowania zmalały o 4,1% do 126,6 EUR/100 kg i były o 3,6% większe niż w UE.
Wzrost cen zanotowano w 9 krajach UE, największy w Szwecji o 11%. Szwedzkie jaja były tradycyjnie najdroższe w całej UE - 214 EUR/100 kg, a hiszpańskie były najtańsze - 98 EUR/100 kg. Jak zauważa FAMMU/FAPA, ceny jaj w UE zwiększały się stopniowo od sierpnia 2016 roku w wyniku ograniczenia produkcji. Spadek cen jaj na rynku unijnym na początku tego roku jest efektem mniejszego popytu i zrównoważenia podaży.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu