Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły w maju 2017 r. ok. 232 tys. ton mięsa drobiowego, a więc to więcej o 11% niż przed miesiącem i o 18,4% niż rok wcześniej.
WedÅ‚ug Grzegorza Dybowskiego z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Å»ywnoÅ›ciowej, w okresie piÄ™ciu miesiÄ™cy br. w sumie produkcja miÄ™sa drobiowego w dużych zakÅ‚adach przemysÅ‚owych byÅ‚a o 8,4% wiÄ™ksza niż w tym samym okresie przedniego roku. Dynamika ta jest jednak znaczÄ…co wolniejsza niż w roku 2016, kiedy wskaźnik zwyżki wyniósÅ‚ 15,7%. Jest to w dużym stopniu nastÄ™pstwem wystÄ™powania w Polsce ognisk wirusa grypy ptaków w okresie od grudnia ubiegÅ‚ego do kwietnia 2017 roku.
Efektem wystÄ…pienia wirusa jest również spowolnienie przyrostu eksportu. Sprzedaż zagraniczna w pierwszych czterech miesiÄ…cach br. byÅ‚a tylko o 4,8% - 15 tys. ton wyższa niż przed rokiem. Jest to w dużym stopniu nastÄ™pstwem obostrzeÅ„ importowych wprowadzonych przez wiele paÅ„stw spoza UE bÄ™dÄ…cych odbiorcami polskiego drobiu. Efekty tego uwidoczniÅ‚y siÄ™ w kwietniu, kiedy to wywóz byÅ‚ mniejszy o 9,5% niż przed miesiÄ…cem i o 9,2% niż przed rokiem. WysyÅ‚ka stanowiÅ‚a w tym czasie 34% przemysÅ‚owej produkcji miÄ™sa drobiowego, podczas gdy jeszcze w marcu byÅ‚o to 42%.
Import miÄ™sa drobiowego wzrósÅ‚ w pierwszych czterech miesiÄ…cach br. o ponad 48% - 5,5 tys. ton w relacji do analogicznego okresu 2016 r. Nadal jest to jednak nieznaczny odsetek krajowego spożycia.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 7/8(317/318), foto:
Gospodarz.pl