W tym tygodniu minister rolnictwa Republiki Czeskiej Marian Jureczka, podczas konferencji prasowej kwestionował jakość jaj pochodzących z Polski oraz m.in. zarzucał Polsce stosowanie cen dumpingowych.
Polska żywność jest kontrolowana zgodnie ze standardami, a przypadki nieprawidłowości, które, choć nie powinny, zdarzają się w całej Unii Europejskiej, powinny być rzetelnie wyjaśniane przez właściwe służby. Niedopuszczalne jest upowszechniane negatywnych opinii o produktach przed dokładnym zbadaniem każdego przypadku przez odpowiednie inspekcje polskie i czeskie oraz rzetelnym ustaleniu stanu faktycznego. Przekazanie informacji o zaobserwowanych nieprawidłowościach do opinii publicznej powinno nastąpić dopiero po dokładnym zbadaniu sprawy, wówczas, gdy możliwe jest przekazywanie faktów, a nie podejrzeń i niesprawdzonych informacji. Niestety, strona czeska bardzo często nie stosuje się do tej zasady - stwierdza polski resort rolnictwa.
W ocenie MRiRW, doniesienia, jakoby polskie jaja sprzedawane do Czech były niewłaściwej jakości, są bezzasadne. Uzasadniają to wyniki licznych kontroli Biura ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Komisji Europejskiej (FVO), nie wskazujące na jakiekolwiek uchybienia w zakresie utrzymania zwierząt, ich żywienia oraz leczenia. Przeprowadzona w Polsce w ubiegłym roku kontrola Inspektorów FVO oceniła pozytywnie działania polskiej Inspekcji Weterynaryjnej w nadzorze nad żywnością oraz obrotem i stosowaniem leków.
W odniesieniu do zarzutu strony czeskiej na temat wygenerowania 10 powiadomień w systemie RASFF o niewłaściwej jakości zdrowotnej jaj pochodzących z Polski, należy podkreślić, że powiadomienia w systemie RASFF zostały wygenerowane, ale żadne z nich nie dotyczyło jakości jaj z Polski. Na początku lipca br. czeskie służby weterynaryjne poinformowały stronę polską o nieprawidłowościach w oznakowaniu 160 000 szt. jaj z Polski. Aktualnie trwają czynności kontrolne w podmiocie wskazanym we wniosku jako producent kwestionowanej przez służby czeskie partii jaj.
Należy zaznaczyć, że przepisy określające podstawowe wymagania w zakresie prawa żywnościowego oraz obowiązki podmiotów biorących udział w obrocie żywnością zostały określone na poziomie unijnym i obowiązują we wszystkich państwach członkowskich. Podmioty działające na rynku spożywczym muszą zapewnić na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, że żywność będąca w ich posiadaniu jest zgodna z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolować przestrzeganie tych wymogów.
Polska spełnia wszystkie wymagania dotyczące kontroli i monitorowania jakości artykułów rolno-spożywczych, dlatego uznaje za niezrozumiałe, powtarzające się przypadki podważania w Czechach solidnej jakości polskich produktów rolno-spożywczych.